Svet zavoda Osnovne šole Janka Glazerja Ruše. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Svet zavoda Osnovne šole Janka Glazerja Ruše. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Svet zavoda Osnovne šole Janka Glazerja Ruše je za zaprtimi vrati razpravljal o prvih ugotovitvah izrednega inšpekcijskega nadzora v Vrtcu Ruše, ki sicer še poteka. Inšpektorat za šolstvo in šport preiskuje nedavno afero, ko je vzgojiteljica enoletnega otroka med kosilom pripela v otroški stolček s trakom iz blaga in nanj kričala. Čeprav nadzor še poteka in podrobnosti na inšpektoratu ne izdajajo, pa smo neuradno izvedeli, da naj inšpektorji z ravnateljevim ukrepanjem ne bi bili zadovoljni.

Pripenjanje običajen ukrep

Kot je znano, je ravnatelj Ladislav Pepelnik po izbruhu afere že ukrepal: vzgojiteljici je izrekel opomin zaradi kričanja in odredil nadzor nad njenim delom ter prepovedal pripenjanje otrok, kar je bil po njegovem normalen varnostni ukrep v dogovoru s starši. Majhni otroci se lahko namreč pri zdrsu s stola poškodujejo.

Ukrepi nezadostni?

Šolski inšpektorat pa naj bi po neuradnih informacijah pripenjanje označil za nesprejemljivo, ravnateljevo ukrepanje pa za neustrezno, saj bi moral po njihovem ukrepati še proti vzgojiteljičini pomočnici in dejanje prijaviti policiji. Svet zavoda, ki je sejo zaradi občutljivih osebnih informacij zaprl za novinarje, a vseh nečlanov sveta ni odslovil, pa je z ukrepi zadovoljen. Rok za ukrepanje proti pomočnici vzgojiteljice še teče, policisti pa da so preiskavo, ki še traja, sprožili že takoj po objavi v medijih, je povedal predsednik sveta zavoda Boštjan Ravnjak.

Svet zavoda bo zadnjo rekel po zaključku vseh preiskav in postopkov. Delovanje vrtca Ruše bo pregledal še izvedenec Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, ki ima za to mesec dni časa.