Foto: Radio Maribor/PETER GIODANI
Foto: Radio Maribor/PETER GIODANI

Režiser Jure Novak je dramski tekst Snežinka, ki ga je uspešen angleški dramatik Mike Bartlett napisal v času angleškega brexita, izbral, ker na izviren, sproščen in provokativen način izpostavlja aktualne politične, socialne in medosebne teme ter spopad generacij v današnji družbi. "Predstava z zgodbo o odtujenem očetu in hčerki, ki se srečata za božič, prinaša sporočila tudi za naš prostor. V predstavi namreč govorimo tudi o tem, da se moramo znova naučiti poslušati," pove režiser Jure Novak.

Uprizoritev z veliko angleškega humorja in odličnimi dialogi je režiser zasnoval na igri igralcev. "Vse upe sem položil v odlične mariborske igralce in niso me razočarali," dodaja Novak.
V vlogi očeta Andya, ki se na božični večer pripravlja na srečanje z več let odsotno hčerko Mayo, nastopa Gorazd Žilavec, vesel izziva sodobnega besedila. "Zelo duhovito napisan tekst, ki nam omogoča, da se predajamo igri. In je prav fino, da lahko igramo moderen tekst in povabimo občinstvo v dnevno sobo in se povežemo," pove igralec.

Lik uporniške hčerke Maye igra Julija Klavžar, njene partnerke Natalie pa Liza Marijina. Dramaturg uprizoritve je Vili Ravnjak, ki v dramaturški analizi piše: "Predstava Snežinka je nazoren prikaz tega, kako se človekova intimna čustva in izkušnje povezujejo s političnimi prepričanji. Gre za intimno socialno-politično dramo, ki upodablja medgeneracijski razkorak v današnji družbi."

Scenografijo za predstavo je oblikovala Toni Soprano, kostume Dajana Ljubičić, skladatelj je Uroš Buh. Snežinka bo po nocojšnji premieri znova na ogled 27. decembra, več ponovitev bo januarja.