Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborski župan Saša Arsenovič je meščankam in meščanom čestital za odgovorno obnašanje v času epidemije. Občina se je namreč 28. maja razglasila za območje brez bolezni COVID-19, kljub novi okužbi – te so v prihodnosti še pričakovane - pa je epidemije konec, je dodal. Ob tem je napovedal, kako bo občina v prihodnje pomagala omiliti posledice nastajajoče gospodarske krize.

V Mariboru se je s koronavirusom do 28. maja okužilo 28 ljudi. Mesto je na epidemijo odgovorilo z več ukrepi. Med drugim so odredili zaprtje gostinskih lokalov, ustavili javni potniški promet, Lekarne Maribor pozvali k znižanju cene nekaterih zdravil in imenovali humanitarno komisijo. Občanom in gospodarstvenikom so pomagali z oprostitvijo plačila najemnin in parkirnin, najranljivejšim pa s prehranskimi in higienskimi paketi.

Projekti se kljub primanjkljaju nadaljujejo

Zaradi tega je v mestni blagajni umanjkalo okoli 600 tisoč evrov, približno 100 tisoč pa bodo znašali dodatni stroški. "Občina bo naredila vse za to, da bo nadaljevala z vsemi začetimi investicijami, tudi če se bo morala zadolžiti. Ampak mislim, da je na nas, da damo jasen signal ljudem in gospodarstvu, da gre življenje naprej in da je na koncu tunela luč," je napovedal župan Saša Arsenovič. Nadaljujejo se tudi vsi ostali projekti.

Proračunski sklad in humanitarna komisija

Občina je ustanovila tudi proračunski sklad za razvoj in pomoč, ki je do zdaj prejel okoli 14 tisoč evrov donacij, kdaj bodo objavljeni prvi razpisi, pa še ni znano. Svoje delo bo nadaljevala tudi humanitarna komisija, pravi vodja Neva Pipan. Če se epidemija ponovi, bo organizacija humanitarnega dela tako veliko lažja.

Prireditve in popusti

Župan je napovedal še izvedbo otroškega Art Campa in 90 odstotni popust za kopanje na Mariborskem otoku za mariborsko in okoliško mladino. Festival Lent pa bo v prilagojeni obliki predvidoma avgusta.