Slovenska pomoč za Ukrajino. Foto: Agencija Taktik
Slovenska pomoč za Ukrajino. Foto: Agencija Taktik

V začasnih bivalnih enotah mariborskega Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada so včeraj nastanili še tri begunske družine iz Ukrajine, tudi v prihodnje pa bodo skušali zagotoviti čim več stanovanj. Tako v Mariboru kot na Ptuju pa so se mnogi odzvali na prošnje za humanitarno pomoč.

Na poziv ukrajinskega veleposlaništva zbiranje materialne pomoči za tamkajšnje prebivalce poteka tudi na Ptuju, na sedežu Perutnine Ptuj. Koordinatorica Maryna Kranjc pravi, da najbolj potrebujejo »vojaško prvo pomoč, preveze za hude krvavitve, topla oblačila vseh velikosti, tople nogavice in rokavice, spalne vreče, svetilke, baterije in termo bokse za hrano«.
Vse aktualne potrebe sproti objavljajo na Facebook strani »Slovenska pomoč Ukrajini«, ob tem je ukrajinsko veleposlaništvo odprlo račun za neposredne donacije. Odziv ljudi in podjetij je izjemen – to potrjuje tudi Aljaž Lešnik, član poslovodstva mariborskega Marifarma, kjer prav tako zbirajo pomoč: »Ne samo Ukrajinci, ki živijo v Sloveniji, ampak tudi marsikateri Slovenec pride pomagat. Zelo smo ponosni, veseli in se iskreno zahvaljujemo za vsako pomoč«.

Pomoč zbira tudi vse več občin, kot pravi vodja mariborske izpostave Uprave za zaščito in reševanje Ivana Grilanc pa bodo zbrano odpeljali v državni logistični center Roje. Ob tem opozarja, da primanjkuje tudi sredstev za gašenje, pozorni pa moramo biti na rok uporabe. »Hrana, originalno zapirana, mora imeti vsaj polletni rok uporabe, kompleti prve pomoči in reševalna oprema mora biti delujoča, varna za uporabo in ne sme biti poškodovana«, dodaja Ivana Grilanc.

Ob humanitarni pomoči je vse več tudi prošenj za namestitev ukrajinskih družin, ki so zapustile vojno območje. V začasnih bivalnih enotah mariborskega Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada je trenutno nastanjenih pet družin. » Včeraj smo naselili še tri družine, torej šest ljudi. V soboto pridejo še tri družine oziroma mamice z otroki. To gre za družine, ki so povezane z našim podjetjem Marifarm oziroma za družine poslovnih partnerjev«, pravi direktorica JMSS MB Irena Španinger in dodaja, da imajo na voljo imajo še 8 obnovljenih stanovanjskih enot, ki pa za razliko od začasnih za zdaj še niso opremljene. Tudi v tem primeru pa v sodelovanju z drugimi organizacijami že iščejo rešitve.

Prisluhnite Radijski tribuni o vojni v Ukrajini in humanitarni in drugi pomoči pri nas!

Radijska tribuna