Včeraj se je iztekel čas poziva mariborske občine interesentom za gradnjo garažne hiše in poslovnih objektov na občinskem zemljišču pod pomožnim nogometnim igriščem ob Strossmayerjevi ulici v Mariboru. V roku sta prispeli dve ponudbi, eno pismo o nameri, po elektronski pošti, pa je prispelo z zamudo. Kasneje v postopku bo občina objavila tudi razpis za sam projekt.

Maribor je tako korak bližje postavitvi podzemne garaže pri stadionu Ljudski vrt, pa čeprav bo minilo še kar nekaj časa, preden bo garažna hiša z nekaj manj kot 1400 parkirnimi prostori odprla vrata. Vodja občinske projektne pisarne Teobald Pajnik pravi, da bo garažna hiša razbremenitev, kar zadeva parkirišča, zlasti v času večjih športnih prireditev, pa tudi sicer: »Za promet dolgoročno zapiramo mestno jedro, zato je za garažno hišo to idealna lokacija, saj se nahaja praktično ob starem mestnem jedru. Garaža bo dovolj velika, da je interes za njeno izgradnjo oz. da je ekonomsko smiselna.«

Mariborska občina za postavitev podzemne garaže sama nima denarja, saj je projekt ocenjen na okoli 55 milijonov evrov, zato se bo tega lotila v okviru javno-zasebnega partnerstva – občina bo prevzela stroške priprave dokumentacije in bo dala zemljišče, gradnja pa bo stvar zasebnega partnerja, ki bo s tem pridobil časovno omejeno lastništvo tega objekta, zatem pa bo garaža postala občinska last. Po odpiranju prispelih pisem o nameri se bo začel postopek seznanjanja z zainteresiranimi vlagatelji, evalvacije ponudb in njihovega dopolnjevanja, po zakonu o javno-zasebnem partnerstvu bo opravljen prvi test upravičenosti, pridobljene bodo končne ponudbe. Kot so sporočili z občine, bo trajal ta postopek, vključno s potrditvijo občinskega mestnega sveta, kar nekaj mesecev. Šele po potrditvi mestnega sveta pa bo znana tudi končna oblika objekta, ki bo v skladu s prostorskim načrtom in prometno ureditvijo območja.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po nekaterih ocenah bi garažno hišo pri mariborskem Ljudskem vrtu lahko odprli leta 2024.