Na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru je nastalo novo glasilo študentov vseh dvanajstih oddelkov fakultete, poimenovano Filoglasilo. Izšlo je v elektronski in tiskani obliki, zaradi številnih prispevkov pa je zajetnejše, kot je sprva pričakoval uredniški odbor. Rdeča nit prve številke glasila, ki naj bi poslej izhajalo dvakrat letno, so Erazmus in Ceepus izmenjave in ekskurzije, ki se jih udeležujejo študentje te fakultete.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Svet študentskih izmenjav ponuja mladim poučen vpogled v tuje akademske kroge, izboljšanje znanja tujega jezika, prispevajo k samozavesti in samostojnosti mladih, ki si prizadevajo že v študentskih letih spoznati in videti različne stvari. "Sama sem se tekom študija odpravila že na tri izmenjave, ker študiram angleščino in nemščino sem se odpravila v Avstrijo in sicer na Dunaj. Udeležila sem se enomesečne, dvomesečne in trimesečne izmenjave v okviru mreže Ceepus. Ostali študentje večinoma hodijo v Španijo, na Portugalsko, nekaj se jih je odpravilo tudi v Innsbruck, kot vidimo v našem glasilu, pa tudi v Prago," pove urednica Filoglasila Maša Jazbec.

Študentje so s prispevki uredništvo skoraj zasuli, tako da ima končna verzija šestdeset strani, namesto sprva načrtovanih trideset. Pomočnica urednice Patricija Sedminek: "Glavni namen Filoglasila je bil povezovanje vseh oddelkov naše fakultete, ki jih je kar dvanajst. Veliko je tašnih oddelkov, katerih študentje so se udeležili izmenjav, veliko pa je tudi takšnih, ki se izmenjav zaradi specifičnosti svojega študija ne udeležujejo. Študentje madžarščine, na primer, so za naše Filoglasilo napisali celo slovarček madžarskih besed in podobno."

O svojih potovalnih izkušnjah spregovori tudi študent sociologije in pedagogike Mitja Gros, ki je s pomočjo Erasmus programa odšel v Belgijo, v Gent: "Priporočal bi vsem študentom, da odidejo v tujino, da naberejo nove izkušnje, spoznajo drugačne kulture in tako spoznajo tudi sebe."

Na Filozofski fakulteti si želijo, da bi bilo takšnih izmenjav več: "Študentska leta hitro minejo, prehito, in škoda bi bila, da študentje takšnih priložnosti za izmenjave, učenje tujih jezikov in spoznavanje tujih kultur, ne bi izkoristili. Mislim, da so študentje zelo odprti, vse se je zaradi trenutne situacije nekoliko ustavilo, a že potekajo prijave za program Erazmus+. Upamo, da se bo čimveč študentov odločilo za tovrstne izmenjave in se bodo lahko spominjali nečesa zelo lepega iz svojih študijskih let." pa dodaja prodekanica za mednarodno dejavnost in promocijo Natalia Kaloh Vid.