Borut Pahor je obisk v Mariboru končal v Domu Danice Vogrinec. Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Borut Pahor je obisk v Mariboru končal v Domu Danice Vogrinec. Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Predsednik države Borut Pahor nadaljuje z obiski regijskih štabov civilne zaščite po državi. Včeraj se je na že 12-em izmed njih mudil v vzhodno-štajerski regiji, kjer je bil gost mariborskega župana Saša Arsenoviča, se pogovarjal z dijaki mariborske prve gimnazije in se seznanil z aktualnimi izkušnjami epidemije v tukajšnjih Kliničnem centru in Zdravstvenem domu. Obisk je končal v Domu Danice Vogrinec, kjer je za stanovalko doma Matildo Vernik predal jabolko navdiha.

Predsednik Pahor se je predstavnikom civilne zaščite, še zlasti pa prostovoljcem zahvalil za trud in izvedene aktivnostmi v času epidemije, ti pa so ga opomnili, da pa so v strategiji cepljenja ostali prezrti. Zato, tako poveljnica štaba Civilne zaščite za vzhodno štajersko Ivana Grilanc, so ga pozvali, "da naredi vse, kar je v njegovi moči, da se v strategijo vključijo tudi cepljenja struktur zaščite in reševanja na lokalni ravni."

Pred ponovno zaustavitvijo javnega življenja je predsednik države Borut Pahor izpostavil pomen zaupanja v stroko, državljane pa pozval k strpnosti: "Prosil bi vas, kot predsednik Republike bi vas prosil, da po svojih najboljših močeh pokažemo nekaj pozitivne trme, da vztrajamo pri našem strpnem obnašanju in spoštljivem do vseh ostalih in da se koliko mogoče dosledno držimo ukrepov."

Ob obisku v Domu Danice Vogrinec na Pobrežju se je predsednik zaposlenim zahvalil za dobro delo, direktorju Marku Slaviču pa predal jabolko navdiha za stanovalko Matildo Vernik, ki je preživela dve svetovni vojni, zloglasno špansko gripo, pri svojih 106-ih letih pa premagala še okužbo s koronavirusom in si tako prislužila naziv herojnje corone. V domu se sicer okužb še niso povsem otresli. Direktor Marko Slavič: "Vse tri okužbe, ki so se ta trenutek pojavile v domu, so plod novih sprejemov."

V zahvalo za podporo pri razvoju doma starejših so predsedniku Pahorju podelili posebno priznanje – Danico, v spomin na obisk pa zasadili še jablani.