Medicinska fakulteta Maribor z novim študijskim letom povečuje vpis za polovico, kar pa bo, izpostavlja v.d. dekana Iztok Takač, prineslo tudi prostorsko stisko. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Medicinska fakulteta Maribor z novim študijskim letom povečuje vpis za polovico, kar pa bo, izpostavlja v.d. dekana Iztok Takač, prineslo tudi prostorsko stisko. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Kadrovska podhranjenost, prostorska stiska in nekatere nujne investicije v UKC Maribor so bile glavna tema četrtkovega obiska ministra za zdravje Janeza Poklukarja v mariborski bolnišnici in na tukajšnji Medicinski fakulteti. Slednja bo jeseni začela izvajati študij zobozdravstva, hkrati pa povečujejo število vpisnih mest na splošni medicini. Prihodnje leto naj bi zagnali tudi študij farmacije.

Medicinska fakulteta Maribor z novim študijskim letom povečuje vpis za polovico, kar pa bo, izpostavlja v.d. dekana Iztok Takač, prineslo tudi prostorsko stisko: "Kapaciteta Medicinske fakultete je približno sto vpisnih mest na leto. Trenutno smo torej na 125 študentih splošne medicine in 25 študentih dentalne medicine, kar pomeni 50 študentov več kot so naše prostorske kapacitete."

Naslednje leto naj bi v Mariboru stekel tudi študij farmacije

Naslednje leto naj bi v Mariboru stekel tudi študij farmacije. Vse to je v danih razmerah slovenskega zdravstva in pomanjkanja kadra potrebno, se strinja resorni minister Janez Poklukar. Zato ob iskanju prostorskih rešitev oziroma dodatnih zemljišč tako za Medicinsko fakulteto kot tudi Klinični center poziva Mestno občino Maribor, "da se na področju urbane ureditve srednjeročno planira zadostne kapacitete za ta trenutek eno najpomembnejših dejavnosti v družbi."

Flis: "Pričakujemo, da se bodo v nekem srednjeročnem obdobju investicije, ki jih imamo načrtovane, uresničile"

Da bodo potrebovali dodatne prostore in tehnologijo, je ministra opozoril tudi direktor Univerzitetnega kliničnega centra Vojko Flis in od še posebej perečih izpostavil nedokončani gradnji urgentnega centra in onkologije in izjemno slabo stanje prostorov patologije: "In če naj UKC omogoča enakopraven dostop do sodobnih medicinskih storitev vsem prebivalcem v Sloveniji, potem pričakujemo, da se bodo v nekem srednjeročnem obdobju investicije, ki jih imamo načrtovane, uresničile."

Kot ocenjuje minister Poklukar, je z delom mariborskega Kliničnega centra zadovoljen.