Foto: Radio Maribor/B. Z.
Foto: Radio Maribor/B. Z.

Večina osnovnošolcev in dijakov, razen tistih v zaključnih razredih, ki so pouk končali že prej, je danes še zadnjič sedla v šolske klopi in domov prinesla spričevala. Skozi šolska vrata bodo spet stopili po dobrih dveh mesecih počitnic, 2. septembra.

Osnovnošolci in dijaki bodo počitnice preživeli vsak na svoj način. Nekateri bodo lenarili, drugi potovali, tretji pa poprijeli tudi za delo.

Zanimivo bo tudi v Mariboru, kjer bodo za aktivnosti poskrbele mladinske organizacije. Še posebej dolge počitnice – vse do oktobra – bodo imeli maturanti; pred novim izzivom pa so tudi devetošolci, ki bodo jeseni sedli v srednješolske klopi. Vodja kolegija mariborskih osnovnošolskih ravnateljev Damir Orehovec opaža, da se je veliko učencev odločilo za gimnazije, veliko pa se jih odloča tudi za poklicne šole.

Prihodnje leto bo mariborske osnovne šole obiskovalo 200 učencev več kot letos. Prostora zanje je za zdaj še dovolj, a so nekatere šole prepolne, saj razporeditev učencev ni enakomerna. Prepočasno je tudi investicijsko vzdrževanje. Občina bo letos energetsko sanirala 10 šol in 11 vrtcev, a številne potrebe ostajajo, še meni Orehovec.