Danes so z brezplačnim testiranjem občanov začeli tudi v ZD Maribor. Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Danes so z brezplačnim testiranjem občanov začeli tudi v ZD Maribor. Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Današnji prvi dan brezplačnega testiranja občanov s hitrimi testi v Mariboru kaže neželene posledice minulih praznikov - med prvimi 50-mi testiranimi, ki sicer niso imeli simptomov okužbe s koronavirusom, jih je bilo pozitivnih deset. V prihodnjih dneh bo mariborski zdravstveni dom testiranje s hitrimi testi izvajal tudi v okoliških občinah, v katerih zagotavlja zdravstveno oskrbo.

Z organiziranjem testiranja občanov po urniku po abecedi pretirane gneče pred mariborskim zdravstvenim domom ni bilo, pa čeprav so že v prvi uri opravili več kot 100 hitrih testov. Prvi rezultati hitrih testov v Mariboru niso spodbudni, ocenjuje pomočnik direktorja mariborskega Zdravstvenega doma Aleksander Jus: "Pri prvih 50 je bilo kar 10 pozitivnih rezultatov, to je kar velik odstotek."

Cilj je opraviti čim več hitrih testov med na videz zdravimi in tako preprečiti širjenje virusa. "Da ljudje tudi s preventivnim testiranjem pomagajo v boju proti covidu, da nekako preprečimo nadaljnje širjenje," še pravi Jus. V prihodnjih dneh bodo testiranje iz mesta selili tudi v sosednje občine: "Tako bomo v teh sosednjih občinah testiranja izvajali v sredo, četrtek in petek."

V mariborskem zdravstvenem domu imajo za hitro testiranje na voljo skoraj 13 tisoč antigenskih testov, po potrebi pa jih bodo dobavili še več.