V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, kjer so do zdaj proti koronavirusu cepili 145 zaposlenih, bodo danes začeli z drugo fazo cepljenja. Foto: Reuters
V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, kjer so do zdaj proti koronavirusu cepili 145 zaposlenih, bodo danes začeli z drugo fazo cepljenja. Foto: Reuters

V Sloveniji je nova pošiljka cepiva proti covidu-19 z več kot 16 tisoč 500 odmerki, ki bodo namenjeni predvsem zdravstvenim delavcem. Kako poteka cepljenje zaposlenih v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor in tukajšnjem Univerzitetnem kliničnem centru?

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, kjer so do zdaj proti koronavirusu cepili 145 zaposlenih, bodo danes začeli z drugo fazo cepljenja. Kot napoveduje strokovni direktor Matjaž Vogrin, bodo cepili "800 uslužbencev, in sicer po prednostnih kriterijih, ki so neposredna izpostavljenost pri delu z bolniki s Covidom, starost in pridružene bolezni."

Na seznamu za cepljenje je trenutno vpisanih okoli 1300 zaposlenih v kliničnem centru. In kot ocenjuje strokovni direktor Vogrin: "Sam si želim, da bi bilo tega več. Sam kot strokovni direktor zagovarjam stališče, da je cepljenje potrebno in to čim prej in v čim večjem številu."

S cepljenjem zaposlenih nadaljujejo tudi v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor. Pomočnik direktorja za področje zdravstvene nege Aleksander Jus: "Trenutno govorimo, da se je v našem zavodu precepilo okrog 40 odstotkov zaposlenih."

In kako je s prijavami, ki jih sprejemajo v mariborskem Zdravstvenem domu za cepljenje širše populacije? Zanimanje je veliko, dodaja Jus: "Telefoni in elektronska sporočila kar pregorevajo. Že do konca leta smo imeli okrog 3 tisoč interesentov za cepljenje."

Kljub cepljenju pa ostaja dejstvo, dodaja Jus, da bodo preventivni zaščitni ukrepi v zdravstvenih ustanovah stalnica še nekaj časa.