Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Klub epidemiološkim razmeram so na mariborskem Pohorju za jutri napovedali začetek smučarske sezone. Pri tem se sklicujejo na to, da veljavni odloki ne prepovedujejo niti smučanja niti delovanja žičnic. Med prvimi bodo tako zagnali tri žičniške naprave, smučarje, ki bodo lahko le iz mariborske občine, pa vabijo z akcijskimi cenami vozovnic.

Smučišče na Arehu so začeli zasneževati že 20. novembra, za dovolj snega na vseh smučiščih mariborskega Pohorja pa so poskrbele snežne padavine v zadnjih dneh. To in dejstvo, da veljavni odloki za zajezitev epidemije ne prepovedujejo smučanja in delovanja žičnic, je bil razlog, da so se je upravljalec smučišč na mariborskem Pohorju odločil za začetek smučarske sezone. Miha Rubin iz Marproma: "Nazadnje smo te dni dobili še pisno stališče pristojnih ministrstev, da je športno-rekreativna dejavnost smučanja dovoljena. To je bila za nas tudi podlaga za odprtje smučišč."

Izjema so smučišča, do katerih je mogoče dostopati le v krožno-kabinskih napravah in nihalkah. Ta bodo na odprtje morala počakati do morebitnega sproščanja ukrepov. Marprom Mariborčane na smuko od sobote vabi z akcijskimi cenami, pri uporabi sedežnice Pisker na Arehu, sedežnice Sleme in obeh trakov Bejbike pa bodo morali smučarji upoštevati stroge varnostne ukrepe. "Ob vstopu na sedežnico in med prevozom z njo bo ves čas obvezna uporaba obrazne maske. Pri tem se bosta lahko na primer na šestsedežnici na enem sedežu hkrati peljala največ dva potnika, na dvosedežnici pa en. Prav tako bo treba v vrsti in med vožnjo na traku ohranjati ustrezno medsebojno razdaljo, to je vsaj 1,5 metra," še pravi Rubin.

Začetek smučarske sezone so napovedali tudi v Kranjski Gori z odprtjem vlečnice Mojca, v prihodnjih dneh pa bodo verjetno temu sledila tudi druga smučišča – za začetek le za domačine.