Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Mariboru je ta konec tedna bil že 12. Bedjaničev simpozij, ki je združil infektologe iz mariborskega kliničnega centra. Tokratno srečanje so namenili protimikrobnemu zdravljenju, ki ni le izziv sedanjosti, temveč tudi prihodnosti, saj se na tem področju, predvsem pri zdravljenju z antibiotiki, pojavljajo vedno nove dileme. Sočasno s srečanjem pa mariborski infektologi praznujejo tudi 90. letnico oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Na srečanju so se mariborski infektologi najprej ozrli v 90 let delovanja tega najstarejšega oddelka v mariborski bolnišnici in ocenili da je njihova strokovna pot zelo dobra in da na področju infektologije sledijo sodobni svetovni doktrini. Infektologinja Božena Kotnik Kevorkijan: "Sledimo doktrini, na srečo pa imamo dobre diagnostične metode, imamo protimikrobna sredstva, s katerimi lahko zdravimo. Tukaj ne zaostajamo za svetom."

Kljub temu pa jim je včasih zelo težko, saj so prostorski pogoji slabi: "Stavba je stara, nefunkcionalna, ne dopušča zasebnosti pacientom. Težko tudi izvajamo izolacijske ukrepe," še pravi sogovornica.

Zato si želijo svetlejših časov na tem področju, saj je infektologija zelo pomembna veja medicine, v kateri pa se v tem času kljub velikemu napredku medicine soočajo z velikimi izzivi tudi pri zdravljenju. "Prihajamo v obdobje, ki ga bomo lahko žal poimenovali postantibiotično obdobje. Soočamo se z veliko odpornostjo bakterij, z bolniki, ki imajo zaradi napredka medicine okrnjeno imunost," izpostavlja predstojnica oddelka Nina Gorišek Miksič in dodaja, da si tudi v prihodnje želijo odkritja tistih antibiotikov, s katerimi bi lahko zdravili okužbe z zelo odpornimi bakterijami.