Foto: STA/Nebojša Tejić
Foto: STA/Nebojša Tejić

Nova ljudska stranka, ki jo vodi Franc Kangler, se bo kmalu priključila Slovenski demokratski stranki. Da o tem potekajo pogovori, so potrdili v obeh strankah. Svet NLS bo o priključitvi odločal ta petek, v soboto pa še svet SDS-a. Kangler naj bi tudi prevzel vodenje mariborskega odbora SDS-a, stranka pa bo po novem imela največjo svetniško skupino v mariborskem mestnem svetu, poleg liste župana Arsenoviča.

Ne drobitev, pač pa združevanje je prava pot za večjo politično moč desnice, ugotavljajo v NLS – Listi Franca Kanglerja, pravi vodja njene svetniške skupine v mariborskem mestnem svetu Milan Mikl: "Ugotavljamo, da so morda združitve tiste, ki nas le lahko nekam popeljejo. Morda smo kot posamezniki premalo rezultatsko zanumivi in zato sledimo tej ugotovitvi. Res je, da morajo o tem odločati ustrezni organi, sklicati moramo tudi kongres stranke."

Predsednik stranke Franc Kangler za izjavo ni dosegljiv. Ime Nova ljudska stranka po sedmih letih tako odhaja v zgodovino, njenih 400 članov pa pod okrilje SDS, ki jo pri pridruževanju vodi interes po krepitvi na lokalni ravni; na zadnjih lokalnih volitvah je v Mariboru osvojila le 4 svetniška mesta, na državnozborskih volitvah pa le enega poslanca Dejana Kaloha. Kaloh sicer vodi tudi mariborski odbor SDS, mandat mu poteče v marcu, za novega ne bo več kandidiral, bo pa to po naših informacijah storil Kangler. Pretresi so tudi v SDS v Dupleku. Izvršilni odbor stranke je januarja razrešil celotno vodstvo dupleškega občinskega odbora SDS, uradno zaradi slabega rezultata na lokalnih volitvah; posledično je iz stranke protestno izstopilo 30 njenih članov.

V mariborskem mestnem svetu bo po združitvi SDS imela kar 12 mestnih svetnikov, torej enako kot lista župana Saša Arsenoviča, ki ima že zdaj težave z oblikovanjem koalicije.

O pridružitvi SDS-u bo ta petek odločal svet Nove ljudske stranke, dan kasneje pa še svet SDS; nato mora odločitev potrditi še kongres NLS.