Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Slovenski Jezuiti se bodo nocoj ob 18-ih z zahvalno mašo poslovili od kapele na Ljubljanski ulici 13 v Mariboru, v neposredni bližini garažne hiše UKC-ja. Zemljišče in poslopje jezuitske rezidence so namreč prodali lastniku omenjene garažne hiše, podjetju Best In Parking, ki naj bi semenišče kmalu porušilo in na tem mestu zgradilo še eno parkirno hišo. Načrti so naleteli na buren odziv javnosti, saj je notranjost kapelice zasnoval znameniti arhitekt Jože Plečnik in velja za edino njegovo stvaritev v Mariboru. Notranjost, ki sicer nima statusa kulturnega spomenika, bodo jezuiti preselili na novo lokacijo.

Notranjost kapele Srca Jezusovega je Jože Plečnik zasnoval leta 1932. Njena izguba bi bila nedopustna, je v pozivu mariborski občini zapisal mestni svetnik Bernard Memon in se začudil, zakaj Zavod za varstvo kulturne dediščine kapelice ni zaščitil.

Zahtevajo strokovno selitev

Direktor mariborske enote zavoda Srečko Štajnbaher pa pojasnjuje, da kapelica ni zavarovana kot kulturni spomenik, saj je dragocena le notranja oprema, ta pa je ustrezno zavarovana z občinskim podrobnim prostorskim načrtom. Z Jezuiti pa so se že dogovorili za selitev. Naredili bodo natančen popis inventarja, zahtevajo pa tudi, da bo nov prostor enakih dimenzij kot sedanji.

Donacije za selitev

Jezuiti nameravajo kapelico preseliti v prostore Škofijske gimnazije Maribor. Ohranila bi liturgično funkcijo, na ogled pa bi bila tudi drugim obiskovalcem, pravi predstojnik jezuitov v Mariboru Marjan Kokalj. V namen preselitve bodo zbirali tudi donacije občanov.

Kolikšna je bila vrednost posla, jezuitski predstavnik ni obveščen, odgovora s Provincialata družbe Jezusove pa še nismo dobili. Čakamo tudi na pojasnila družbe Best In Parking. Z mariborske občine sporočajo, da razvoj dogodkov budno spremljajo in bodo storili vse, da bi Plečnikovo delo zaščitili. Sicer pa naj bi bila, kot je pred kratkim dejal župan Saša Arsenovič, v kapelico vložena tudi občinska sredstva.