Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Tudi podravska podjetja in predvsem obrtniki imajo vse več težav zaradi naraščanja števila okužb in odrejenih karanten. Medtem ko je v večjih podjetjih izpad kadra do 5-odstoten in še obvladljiv, pa imajo večje preglavice v manjših podjetjih, gostinci in frizerski in kozmetični saloni. Nekateri so začasno zaprli vrata, drugi krajšajo delovni čas. Tudi zato so razočarani, ker predlog skrajšanja karantene s 7 na 5 dni ni bil sprejet.

Direktorica Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor Leonida Polajnar poudarja, da so podjetniki pričakovali pomoč države pri zdajšnjih težavah: «Se tako že borijo, ker kadra ni, zdaj pa še ta dodatni udarec zaradi okužb, karanten in izolacij. To pa seveda ne pomaga, ampak še slabša že tako črno sliko storitvenih dejavnosti«. Nekateri obrtniki so večinsko zaradi karanten primorani začasno zapreti vrata, gostinci pa se prilagajajo tudi drugače. »Začeli so skrajševati delovne čase, ali pa celo delovni teden. Nekaj so zaprti ob ponedeljkih. Vzroki pa manko kadra«, še dodaja Leonida Polajnar.

Težave se pojavljajo tudi pri manjših podjetjih, medtem ko srednja in velika še nekako rešujejo kadrovske zagate zaradi okužb in karanten. »Nekje do 5 odstotkov imajo izpada delovne sile. Zaenkrat se situacije še obvladuje, v kolikor pa bo več kot 5 odstotkov pa tja in tja do 30 odstotkov bo pa že velik problem«, pa pojasnjuje direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik, ki tako kot Polajnarjeva izpostavlja, da je preveč izjem; ob črnogledih napovedih glede števila okužb pa svarita pred nadaljnjim zapiranjem obrti oziroma nevarnostjo neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti v podjetjih.

Radijska tribuna o težavah zaradi okužb in karanten v gospodarstvu in šolstvu!!!

Radijska tribuna