Zaradi epidemije je že odpadlo veliko načrtovanih dogodkov ali so jih prestavili na kasnejši čas, nekaj pa se jih je preselilo na splet. Eden takšnih je tudi karierna tržnica, ki jo z mariborskih in podravskim zavodom za zaposlovanje pripravlja Univerza v Mariboru, in so jo danes v okrnjeni obliki izpeljali prek spleta.

Sedma karierna tržnica bi morala biti prejšnji teden, a so dogodek, namenjen vzpostavljanju stikov med diplomanti, študenti in delodajalci, zaradi epidemije morali izpeljali prek spleta. Vodja kariernega centra na Univerzi v Mariboru Matej Kosi razlaga, da se je na dogodek v živo prijavilo več kot 20 delodajalcev in čez 80 študentov, zainteresiranih za hitre zaposlitvene pogovore. Sejemske in spremljevalne aktivnosti so zaradi letošnje spletne izvedbe tržnice odpovedali, so pa zaradi interesa izpeljali načrtovane hitre zaposlitvene razgovore.

Na tako imenovano e-karierno tržnico so se odzvala 4 podjetja in 12 študentov oz. diplomantov, še pravi Kosi in dodaja: »Razgovori so potekali na način, da so delodajalci in študenti oz. diplomanti bili povezani v zaprtih skupinah. S pomočjo informacijsko podprtega okolja smo zagotovili neposreden stik na način, da je šlo za virtualno komunikacijo.«
Vsak kandidat je imel s potencialnim delodajalcem na voljo pet minut za predstavitev.

Kot pravi sogovornik, so delodajalci z odzivom zadovoljni: »Bili so celo veseli, da lahko v tem času izvedejo nekaj aktivnosti, kar je bilo pozitivno«. Tudi vtisi študentov so pozitivni, še pravi Kosi in dodaja, da so nekateri imeli sicer nekaj težav s pravočasno priključitvijo v pogovor, kar pa je dobra izkušnja za naprej.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik