Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

V dneh, ko so na vrhuncu obolevnosti zaradi različnih virusnih obolenj in gripe, so pogosteje v uporabi zdravstvene kartice. Ob tem velja biti pozoren na njihovo veljavnost. Karticam, ki so bile izdane po letu 2008, namreč poteče 10-letna veljavnost. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje sicer zagotavljajo, da bodo kartice uporabnikom pravočasno samodejno zamenjali.

Letos bo novo kartico zdravstvenega zavarovanja dobilo nekaj več kot 52 tisoč državljanov, samo v mariborski enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje skoraj 10 tisoč. In če ste med tistimi, ki nimate rednega nadzora nad veljavnostjo osebnih dokumentov, vam vsaj pri zamenjavi zdravstvene kartice ni treba skrbeti. Zavod za zdravstveno zavarovanje vam bo namreč staro kartico, ki ji poteče veljavnost, pravočasno nadomestil z novo.

Gre pa za kartice iz tako imenovane druge in tretje generacije izdaje, po letu 2008, ki imajo rok veljavnosti omejen na 10 let, pravi Stane Frim z mariborske enote zavoda za zdravstveno zavarovanje: "Bo zavod samodejno poslal pravočasno pred potekom veljavnosti novo kartico, ki jo sprejmemo na naš naslov, ki ga imamo v bazi podatkov. In tam je tudi navodilo, s katerim datumom mu velja nova kartica in kdaj preneha stara."

Kot še pojasnjuje Stane Frim z mariborske enote zavoda za zdravstveno zavarovanje, se zamenjava nanaša izključno na kartice izdane po letu 2008, starejše ostajajo v veljavi brez sprememb še naprej: "Prvih kartic ni potrebno menjat. Po večini še delujejo, takšne so naše izkušnje, saj so uporabljale varnostni mehanizem, ki nima časovne omejitve. Značilnost teh kartic, kasnejših pa je v tem, da na teh pa je uvedeno digitalno potrdilo, katerega rok veljavnosti je 10 let."

Seveda pa je staro zdravstveno kartico treba zamenjati, če je ta poškodovana. Če gre za nenamerno poškodbo, stroške nove kartice pokrije zavarovalnica, v nasprotnem primeru ali ob izgubi pa izdelavo nove – dobre 3 evre plača zavarovanec.