Foto: BoBo
Foto: BoBo

S tednom mobilnosti se na različne načine spodbuja okolju prijazne oblike gibanja. Med najbolj priljubljenimi je zadnja leta kolesarjenje, tudi po zaslugi naših kolesarskih šampionov. In čeprav so po državi uredili več deset kilometrov kolesarskih stez, je med območji, kjer jih je še zmeraj le za vzorec, tudi naše najstarejše mesto Ptuj. Na zadnji seji mestnega sveta so se svetniki spraševali, ali bodo zanje sploh dobili evropska sredstva in kaj zdaj.

Ptuj in okolica naj bi regionalne kolesarske poti uredila s skoraj 11 milijoni evrov, od tega naj bi polovico prispevali evropski skladi, smo lahko slišali od občinskih veljakov pred poltretjim letom. Vmes so projektno dokumentacijo spremenili. Janez Rožmarin iz Nove Slovenije opaža: "Je največji problem pridobivanje soglasij in zemljišča." "Dve leti smo zapravili nimamo pa en meter zgrajene kolesarke," pa ugotavlja Marjan Kolarič iz SDS. Zdaj pa se je projekt kolesarskih stez na Ptuju še podražil, opozarja Štefan Čelan iz Liste dr. Štefana Čelana: "Sedaj ko so se začele zbirati ponudbe in iskat realne zgodbe, je ta zadeva skočila na 6,5 milijonov, vidite kam so številke odletele, vira pa se ne ve kje bo, občine bi to morale same zagotoviti."

Gre za veliko breme. In ker denarja v občinski malhi ni, so ptujski svetniki le pogojno prižgali zeleno luč za kolesarske poti. Županja Ptuja Nuška Gajšek: "V kolikor bo od naš terjano še več proračunskega vložka, se bomo mi še enkrat odločali."

Ali bo Ptuj z okolico do leta 2022 uspel urediti kolesarsko infrastrukturo, ostaja vprašanje brez jasnega odgovora.