Cepljenje Foto: Reuters
Cepljenje Foto: Reuters

Zanimanje za cepljenje proti gripi letos ne pojenja. V mariborskem zdravstvenem domu in v enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje so cepili že skoraj 5 tisoč ljudi. Medtem ko imajo v ambulantah polne roke dela, pa tiste iz rizičnih skupin, ki so se pred spremembo pravilnika cepili samoplačniško, zanima, kdo in kje jim bo vrnil denar.

Tisti, ki spadajo v ogrožene skupine in so letos upravičeni do brezplačnega cepljenja proti gripi, lahko zahtevajo vračilo denarja, če se pred spremembo pravilnika niso cepili pri svojem osebnem zdravniku in so zato morali storitev plačati. Takšno je sporočilo z ministrstva za zdravje, kjer še dodajajo, da naj denar oškodovanci zahtevajo tam, kjer so se cepili. A v praksi ni tako preprosto.

Zapleta se na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, kjer izpostavljajo vprašanje pravnih podlag za vračilo denarja upravičencem. Ti se zato po pomoč obračajo tudi na zastopnike pacientovih pravic. Stališče mariborske zastopnice Adele Postružnik je glede vračila denarja jasno: "Absolutno, jaz mislim, da to sploh ne more biti dilema. To so kar lepi zneski zlasti za upokojence. Jaz mislim, da bi morali zadeve predhodno jasno doreči, da ne bi prišlo do takšnih težav."

Na mariborski enoti NIJZ, kjer so doslej cepili več kot 3 tisoč ljudi, je do vračila 14-ih evrov, kolikor so plačali samoplačniki, upravičenih približno 700 oseb. In kdaj lahko vračilo zneska pričakujejo? Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje odgovarjajo, da še zmeraj preučujejo možnosti za vračilo stroškov, saj da pred spremembo pravilnika niso imeli osnove za cepljenje na stroške zdravstvene zavarovalnice. Podrobnosti ne razkrivajo, več pa naj bi bilo znano že kmalu – čez dan ali dva, pravijo.