Foto: Branimir Ritonija
Foto: Branimir Ritonija

Med letošnjimi prejemniki priznanja Riharda Jakopiča, pomembne nagrade na področju likovno–vizualne umetnosti v Sloveniji, je tudi akademski kipar Marijan Mirt iz Maribora. Priznanje bo dobil za intenzivno kiparsko delo v zadnjih petih letih.

Marijan Mirt se v slovenskem likovnem prostoru predstavlja s svojevrstno kiparsko-slikarsko produkcijo, ukvarja se tudi z grafiko in multimedijo, ki mu omogočata preživetje. Kipi z liki Ikarja, Kiklopa, Parsivala in iz drugih antičnih zgodb, narejeni iz gline, umetnih materialov, betona in železa, pripovedujejo o življenju v sodobni družbi, ki jo zaznamujejo v človeški zgodovini že doživete stvari. "Izguba stika med ljudmi, apatija, sovraštvo, globalna revščina, rasna neenakost so vedno znova sestavni del naše družbe," pove Marijan Mirt.

Umetnost Marijana Mirta, preplet preteklosti in sedanjosti, je vedno družbeno kritična, tudi v skulpturi Gobec in Gubec. "Tri metre visoka kipa, ki še nastajata, prinašata sporočila o ujetosti sodobnega človeka v množici informacij in uporu po zgledu Matije Gubca," pove umetniik.

Mirt, po rodu Zagrebčan, živi z družino v Mariboru že 20 let, je za svoje umetniška dela prejel že štiri nagrade mariborskega Društva likovnih umetnikov, leta 2017 tudi Zlato medaljo za kiparstvo na Salonu lepih umetnosti v Parizu. Jakopičevo priznanje v domačem okolju ima posebno mesto.

Letošnjim Jakopičevim nagrajencem, to so tudi Sergej Kapus, Ksenija Čerče in Maja Hodošček, bodo odlikovanja podelili na torkovi slovesnosti v prostorih Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov v Ljubljani.