UKC Maribor ima težave s prostimi posteljami. Foto: BoBo
UKC Maribor ima težave s prostimi posteljami. Foto: BoBo

Ministrstvo za zdravje je izdalo sklep o začetku postopka oddaje javnega naročila za vgradnjo gasilskega požarnega dvigala in predelavo požarnih sektorjev v kirurški stolpnici UKC Maribor. S 3,9 milijona evrov vredno investicijo bo v več kot 40 let starem objektu dokončno zagotovljena ustrezna požarna varnost.

Vertikalno gibanje v 16-nadstropni kirurški stolpnici omogočajo štiri dvigala, ki pa se ustavijo v predzadnjem nadstropju in jih v primeru požara ni mogoče uporabljati. Gasilci za dostop do najvišjih nadstropij s pomočjo lestve zdaj potrebujejo 20 minut.

Novo dvigalo bo omogočilo hitrejšo evakuacijo in hitrejši dostop gasilcev do požara.

En razpis je v preteklosti zaradi previsokih ponudb že propadel, ministrstvo pa bo izvajalca zdaj iskalo s konkurenčnim postopkom pogajanj. Postopke naj bi končali do konca oktobra. Kot je znano, imajo v UKC Maribor še veliko več investicijskih potreb in želja, pri katerih računajo na državno financiranje, a se te izvajajo prepočasi. Med njimi so selitev pljučnega oddelka, obnova kuhinje in infekcijskega oddelka ter klimatizacije.

Letos bodo najbrž začeli le investicijo v dvigalo in izvedli nabavo nekaterih potrebnih aparatov.

UKC Maribor, ki je še vedno v postopku sanacije, skuša nekatere investicije kriti z donacijami in lastnimi sredstvi, večine pa sami ne bodo mogli izpeljati.