Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborski župan Saša Arsenovič, poveljnik civilne zaščite Aleš Ciringer in veleposlanik Ljudske republike Kitajske v Sloveniji Wang Shunqing so pričakali kombi s 77 tisoč zaščitnimi maskami, ki so jih Mariboru podarila pobratena in partnerska mesta Chongquing, Nanjing, Huai'an in Nanchang. Pred tednom dni pa je Mariboru 10 tisoč mask podarilo tudi pobrateno mesto Hangzhou.

Poveljnik civilne zaščite Aleš Ciringer: "Pravijo, da v nesreči spoznaš prijatelja. Verjamem, da imamo vsaj pet prijateljskih mest, kar so nenazadnje danes dokazali. Tekom celotne krize se soočamo s pomanjkanjem zaščitne opreme, zato je danes ta dogodek še toliko bolj pomemben. Trudimo se, da bomo tudi vnaprej to opremo razdelili med zdravstvene delavce, domove za ostarele, Rdeči križ, Karitas in vse službe, ki morajo tudi v času krize opravljati svoje delo - gasilske enote, reševalce in vsa ostala javna podjetja v Mestni občini Maribor. Izdelano imamo prioritetno listo in s tem bomo kar jutri že začeli."

Poveljnik civilne zaščite je ob tem povedal, da je ob velikih donacijah velika tudi poraba mask. Samo v UKC Maribor jih po njegovem dnevno porabijo nekaj tisoč. Mariborske dežurne službe imajo trenutno dovolj zalog za dva tedna, tudi v prihodnje pa bo treba izkoristiti vse razpoložljive vire za dobavo zaščitne opreme.