Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

V enoti Tabor mariborskega Doma Danice Vogrinec so do zdaj okužbo z novim koronavirusom potrdili pri štiridesetih stanovalcih. 33 jih preboleva lažjo obliko bolezni, trije so hospitalizirani, štirje s potrjeno okužbo pa so umrli. Testi, ki so jih odvzeli včeraj, niso pokazali novih okužb, zato v domu menijo, da se razmere trenutno umirjajo.

Poleg okuženih stanovalcev je v samoizolaciji trenutno 22 zaposlenih, vsi potrjeno okuženi med njimi pa prebolevajo lažjo obliko bolezni ali pa so brez znakov okužbe. Direktor doma Danice Vogrinec Marko Slavič: "Spodbudno je, da ob včerajšnjem odvzemu brisov nismo imeli pozitivnih okuženih stanovalcev, tako da se situacija očitno umirja in da jo pač začenjamo obvladovati."

Pri nadomeščanju odsotnih zaposlenih v Domu Danice Vogrinec niso dobili nobene zunanje pomoči, dodaja Slavič: "Nikjer ni rezervnega kadra, ne v zdravstvenem domu, ne v UKC-ju, prepuščeni smo torej lastni organizaciji."

Sicer pa se kljub epidemiji koronavirusa statistika umrljivosti stanovalcev Doma Danice Vogrinec letos ne razlikuje od prejšnjih let. Direktor doma Marko Slavič: "Je v zadnjih petih letih od prvega do devetega meseca, do septembra, v povprečju umrlo 50,4 človeka, v letošnjem obdobju pa 48."

Medtem pa zdravi stanovalci v obeh enotah Doma Danice Vogrinec, kjer so obiski še vedno prepovedani, pogrešajo stik s svojci, zato že razmišljajo o rahljanju nekaterih ukrepov, da bi tako olajšali življenje stanovalcev v domu.