V gostinskih lokalih je kljub umirjanju epidemije še vedno prepovedano ponujanje časopisov in revij. Foto: BoBo
V gostinskih lokalih je kljub umirjanju epidemije še vedno prepovedano ponujanje časopisov in revij. Foto: BoBo

V gostinskih lokalih je kljub umirjanju epidemije še vedno prepovedano ponujanje časopisov in revij. Prav tako še niso dovoljeni v kozmetičnih, gostinskih in drugih salonih ali čakalnicah. Kdaj bo ta ukrep preklican še ni znano, so pojasnili na NIJZ.

Ukrep umika tiskanih edicij je prizadel tako lastnike lokalov kot njihove stranke in izdajatelje. Da jih obiskovalci že močno pogrešajo, potrdi lastnik kavarne Piaf Ramiz Derlić: "Moram reči, da kar začudeno sprašujejo, zakaj še nimamo časopisov." Gostinci ocenjujejo, da bi glede na obvezno razkuževenje rok vseh strank časopise lahko dovolili. "Bolj se nam zdi, da so zakonodajalci pozabili na opustitev tega ukrepa," dodaja Derlić.

A ni tako. Uradno še vedno velja, da je ukrep potreben, saj se po časopisu virus lahko prenaša bolj kot denimo z denarjem, pojasnjuje dr. Urška Baznik iz NIJZ: "V ozadju tega je, da je to stvar, ki se je lahko dotika več ljudi. Časopis je tudi tak material, ki se ga ne da razkuževati." Nasprotno pa so časopisi dovoljeni v knjižnicah in čitalnicah, saj tam ne gredo neposredno iz rok v roke, temveč jih vmes dajo v karanteno, dodaja Baznikova.

Ukrep je močno prizadel tudi tiskane medije, ki jim je s tem število naročnin še upadlo, prav tako so strmoglavili oglaševalski prihodki. K njegovi odpravi sta pozvala Združenje medijev in Društvo novinarjev Slovenije: "Ocenjujemo, da gre za nerazumno in nepotrebno zavlačevanje pri odpravi tega ukrepa," pojasnjuje predsednica DNS Petra Lesjak Tušek, ki izpostavlja, da so se druge države večinoma odločile tudi za pomoč medijem v tej krizi, medtem ko so pri nas celo ostali brez že odobrenih sredstev.

Na NIJZ sicer napovedujejo, da bo ukrep preklican, ko bodo epidemiološke razmere dovolj dobre, a še ne vedo, kdaj se bodo o tem odločali.