Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Na velikem asfaltiranem parkirišču pri spodnji postaji pohorske vzpenjače bo parkiranje kmalu plačljivo. A ne za vse. Plačila bodo oproščeni uporabniki pohorskih storitev. Novica je med Mariborčani sprožila različne odzive.

Zapornice s plačilnim terminalom so na uvozu parkirišča pod Pohorjem že nameščene, a so še dvignjene. Spustili jih bodo na začetku smučarske sezone, pravi Miha Rubin iz podjetja Marprom: "Osrednje parkirišče pod Pohorjem sedaj pogosto zasedajo vozniki avtomobilov, ki se nato ne odpravijo na Pohorje ali na njem ne koristijo nobene storitve. To je bil tudi eden od razlogov za namestitev zapornic, pri čemer bodo vsi, ki bodo parkirali tam in nato kupili katero od vozovnic za Pohorje, oproščeni plačila parkirnine. V tak sistem želimo vključiti tudi čim več gostincev, z njim pa bomo zagotovili brezskrbno parkiranje za tiste, ki na Pohorju koristijo različne storitve."

Poklicali smo nekatere pohorske gostince. Nekateri so ideji naklonjeni, večina pa je za komentiranje zadržana, saj podrobnosti še niso znane.

Novica je med Mariborčani sprožila različne odzive. Od pohval smučarjev do vprašanj, zakaj plačila ne bi bili oproščeni tisti, ki jih na Pohorje privablja le narava in ne gostinska ponudba. Predstavnik Marproma odgovarja, da bo parkiranje še naprej brezplačno pri hotelih Habakuk in Arena: "Torej, na omenjenih parkiriščih pod hotelom Habakuk in pod hotelom Arena bo brezplačno parkiranje za vse, na glavnem parkirišču pa za tiste, ki na Pohorju koristijo različne storitve."

Podrobnosti, nabor plačila oproščenih storitev in cenik pa še usklajujejo.