Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

V Betnavskem gozdu v Mariboru bo kmalu zaživela prenovljena trim steza. Že tri tedne poteka obnova naprav za vadbo, ki so bile že povsem dotrajane ali uničene. Za obnovo so se v družbi Slovenski državni gozdovi odločili, da bi bil ta mariborski mestni gozd še bolj privlačen za rekreacijo občanov.

Trim steza v Betnavnem gozdu pritegne veliko tekačev in sprehajalcev, ki pa se že dolga leta niso več mogli razgibati na dotrajanih in uničenih napravah za vadbo. Zato jih je novica o obnovi razveselila.

"Na voljo bodo nove točke za vadbo, opremljene bodo z novimi tablami z opisom vaj, prav tako bomo ob začetku trim steze postavili informativno tablo," razlaga vodja projekta pri družbi Slovenski državni gozdovi Peter Kolar. Skupaj bo na 1.800 metrov dolgi trasi trim steze 14 točk za vadbo. Vsi elementi so leseni. "Večinoma smo uporabili les robinije, ki je znan po svoji trpežnosti in trajnosti, zato ga nismo z ničemer impregnirali in so vsi elementi brez kemije. Pri poostavljanju naprav nismo poškodovali nobenega drevesa, medtem ko so bili prejšnje naprave in table včasih pritrjene kar na drevesa," dodaja Kolar.

Od starih telovadnih elementov so ohranili samo enega – kovinski drog.

Strošek obnove bo 5.000 evrov in ga bodo pokrili Slovenski državni gozdovi, ki so upravljanje Betnavskega gozda prevzeli leta 2016 in doslej opravili že več posegov za vzdrževanje gozda in izboljšanje počutja njegovih obiskovalcev; med drugim so opravili sanitarno sečnjo, postavili nove klopi in gnezdilnice za divje opraševalce ter zasadili medovita drevesa.

Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec