Foto: Mestna občina Maribor
Foto: Mestna občina Maribor

Kmalu se bo začela obnova dotrajanega Čeligijevega stolpa v Mariboru. Občina je namreč na razpisu izbrala izvajalca del, kranjsko podjetje Saning. Skoraj 300 tisoč evrov vredna obnova se bo predvidoma končala v drugi polovici prihodnjega leta.

Obnova stolpa je nujna zaradi varnosti, preprečitve nadaljnjega propadanja pa tudi zaradi ohranitve in oživitve njegove zgodovinske vrednosti. Pogodbo z izbranim izvajalcem bodo podpisali v prihodnjih dneh, nato se bodo obnovitvena dela lahko kmalu začela. Strokovni sodelavec v občinski službi za razvojne projekte in investicije Jernej Flajšman pojasnjuje, da gre za dveletni projekt, ki ga v 49-ih odstotkih plača država: »Vzdrževalna dela bodo obsegala sanacijo temeljev, zidu, medetažnih konstrukcij in ureditev okolice.«

Stolp nekdanjega mestnega obzidja bodo obnovili z namenom, ohraniti prvinskost objekta. Nove namembnosti ta sicer ne bo dobil. »Vsa dela se bodo izvedla na način, da se lahko kasneje v objektu uredi manjši muzej oziroma omogoči ogled samega stolpa,« pravi Flajšman in dodaja, da bodo z izvajalcem del poskrbeli, da bodo dela za okoliške prebivalce čim manj moteča. Obnova naj tudi ne bi ovirala prometa na bližnji cesti. Občina je pri obnovi stolpa pridobila tudi sofinancerski denar za izvedbo predhodnih arheoloških raziskav.

Te dni so objavili tudi razpisa za statično sanacijo stropa Viteške dvorane in obnovo fasade na vzhodni strani mariborskega gradu ter za sanacijo vlage v kletnih prostorih in ureditev prezračevanja v Sinagogi. Projekta sta skupaj vredna okoli pol milijona evrov, tudi za ta bo skoraj polovico primaknila država. Letos bodo v gradu uredili strop, prihodnje leto pa fasado. Dela v Sinagogi naj bi začeli čez dober mesec, končali pa še letos.