Na 21. prazniku ekoloških kmetij v Mariboru so se predstavili pridelovalci iz podravske, primorske, prekmurske in savinjske regije, organizatorji - Združenje za ekološko kmetovanje severovzhodne Slovenije - pa so dali poudarek krepitvi imunskega sistema z zdravo prehrano in gibanjem. Praznik je letos na novi lokaciji, na zgornjem platoju osrednje mariborske tržnice na Vodnikovem trgu; pridelava in prodaja ekoloških pridelkov bi lahko bila še večja in boljša, ugotavljajo strokovnjaki.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik


Ekološka kmetija Podgrajšek prodaja na različnih koncih, tudi po šolah in vrtcih; zdaj pa so se odločili, da pridejo tudi na praznik ekoloških kmetij: »Imamo veliko izdelkov. Vse sami meljemo, imamo mline za moko, zdrob, naša glavna panoga pa so jabolka. Nasadili smo nove sorte, delamo tudi jabolčni čips, sokove in pa kis,« pravi Anja Podgrajšek. V času korone se je obisk ekološke kmetije Jurič zelo povečal, pravi Barbara Jurič: »V času korone se je pri nas zelo povečal promet. Pridelkov nam je praktično zmanjkalo, vendar pa so se zaprle šole, kamor tudi prodajamo svoje izdelke. Zdaj pa kupci spet bolj obiskujejo trgovine, to pa se pozna tudi na našem prometu.«

Iz Lucije pri Portorožu sta prišla pridelovalca, ki pripravljata celo oljčno marmelado. »Naša primarna dejavnost je oljčno olje, imamo 500 oljk, delava vse sama z možem, samo pri obiranju imava pomoč,« pove Tatjana Munda. In zakaj ljudje kupujejo na ekološki tržnici?
»Na ekološki tržnici kupujem, ker menim, da je tu bolj kakovostna hrana kot v trgovini, kjer uvažajo od drugod. Mislim, da se kmetje zelo trudijo, podpirat moramo to, kar pridelamo Slovenci. Kar nekaj kriterijev je, zakaj tukaj kupujem - ker je sezonska hrana, ker je iz okolice Maribora in ker je drugače pridelana kot tista, ki je uvožena iz tujine.«

Ekološko pridelana hrana vsebuje manj strupenih snovi, pomembno pa je tudi to, da je pridelana v lokalnem okolju, kar pomeni krajšo transportno pot in pobiranje pridelkov v fazi zrelosti.