Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

V ponedeljek, 18. maja, bodo postopoma odprli vrtce, šole in še nekatere druge vzgojno-izobraževalne ustanove; visokošolski zavodi in študentski domovi pa ostajajo zaprti. A študentje si želijo čimprejšnje vrnitve v domove, bojijo se tudi socialne stiske zaradi upada študentskega dela.

Fakultete bodo zaprte do preklica, a Ministrstvo za izobraževanje pripravlja strategijo, na podlagi katere bi jih odprli za tiste vsebine, ki jih ni mogoče ustrezno nadomestiti z delom na daljavo. Delovna skupina Univerze v Mariboru ob tem pripravlja smernice zaključevanja študijskega leta na daljavo, sprejeli pa so tudi izredne ukrepe, pravi prorektorica za študentska vprašanja Teja Štrukelj:

"Za vsako članico, ki bo presodila, da je to potrebno, bo možno podaljšanje izpitnega obdobja. Tudi za študente, ki jim letos ne bo uspelo opraviti vseh obveznosti, bo predvidena možnost izrednega napredovanja in podaljšanja statusa. Potekajo pa tudi že izvedbe zagovorov zaključnih del na daljavo."

Največje težave imajo tisti študentje, ki so odvisni od laboratorijske opreme, terenskih vaj in praktičnega dela.

Od ponedeljka sicer deluje mariborska univerzitetna knjižnica.

Zaprti ostajajo tudi študentski domovi

Zaprti pa ostajajo študentski domovi. Tina Smonkar iz Študentske organizacije Univerze v Mariboru:

"Študentski domovi so dejansko bivališče mnogih, ne glede na to, zaradi česar so se preselili v Maribor. Nekateri imajo doma takšno in drugačno stisko, privablja jih tudi študentsko delo, dejstvo pa je tudi, da se z odprtjem knjižnice študijski proces bolj nadaljuje v nekih normalnih okoliščinah."

Bojijo se socialnih stisk

Študentske organizacije ob tem skrbi socialna stiska zaradi upada študentskega dela. V Študentski organizaciji Slovenije želijo, da bi država enkratni solidarnostni dodatek v znesku 150 evrov spremenila v mesečnega. V sodelovanju s Fundacijo Študentski tolar so objavili tudi svoj razpis za enkratno denarno pomoč.