19. stoletje je bilo v marsičem prelomno, zaznamovale so ga številne spremembe na različnih področjih in bistveno vplivale na dotedanji način javnega in zasebnega življenja. Nova stalna razstava v Pokrajinskem muzeju Maribor ima naslov Portret meščanstva. Izpostavlja posameznike in družine, ki so stoletje meščanstva zaznamovali tudi v Mariboru. Razstavo bodo odprli danes, ob Veselem dnevu kulture, v najznamenitejših prostorih mariborskega gradu.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik


Meščanstvo v 19. stoletju doživi na krilih razsvetljenstva popoln razcvet, seveda na različnih področjih življenja, pravi višji kustos Oskar Habjanič: »Eno je urbanizem, gledališče, družabna srečanja v Kazini, drugo pa je zasebni, družinski prostor, ki se predstavi skozi salon.«Tako je na razstavi mogoče videti klavirje, ki niso smeli manjkati v nobenem meščanskem salonu, slike in porcelan. Razstava je seveda razdeljena na tematske sklope, predstavljeni so tudi Anton Martin Slomšek, operna diva Amalija Joachim in Fran Miklošič, »ki je kot avtoriteta, kot rektor dunajske univerze, vihtel slovansko oziroma slovensko besedo že sredi 19. stoletja, ko je v Mariboru le peščica ljudi govorila slovenski jezik,« dodaja Oskar Habjanič.

Vsebine želijo čim bolj nazorno približati obiskovalcem, opozori muzejska svetovalka Valentina Bevc Varl: »Če bi si razstavo zdaj ogledali, bi videli, da nas na začetku sprejmejo kočije, ki potujejo skozi čas, na drugem zidu pa imamo že vlak, ki potuje skozi čas.« Maribor je namreč leta 1846 dobil železniško povezavo in to je bila enormna sprememba. Ura je zato simbol, ki ga srečamo na tej razstavi: »Od visoko stoječe ure, ki je nekoč krasila plemiška domovanja, do kaminskih ur in ročnih ur,« pripoveduje Valentina Bevc Varl.

V tem obdobju sta zaživela bralno in glasbeno društvo, zgrajeni sta bila gledališka stavba in poslopje Kazine, mesto je dobilo prve časopise v slovenskem in nemškem jeziku, zato razstava kar vabi k ogledu.