Slika je simbolična. Foto: BoBo
Slika je simbolična. Foto: BoBo

Volilna udeležba v 7., oziroma mariborski volilni enoti, je bila slabih 67 odstotkov, s čimer se je uvrstila v zadnjo tretjino med 8. volilnimi enotami v državi. Po zadnjih neuradnih podatkih Državne volilne komisije je tukaj od enajstih mandatov 7 pripadlo Gibanju Svoboda, 3 Slovenski demokratski stranki in 1 Socialnim demokratom.

Pred mariborskimi volišči je bilo živahno že zjutraj. Marsikje je bilo opaziti občanke in občane vseh starosti, od upokojencev do mladih in družin z otroki.

Kako so potekale volitve v Mariborski volilni enoti, ki vključuje še Slovensko Bistrico, Ruše, Slovenske Konjice in Šmarje pri Jelšah, predsednik enote Branko Reisman:

"S kršitvami volilnega molka volilna komisija nima opravka, ostalih kršitev pa zaenkrat nismo zaznali. Volitve so potekale dokaj mirno, brez posebnih problemov, tekoče ... brez posebnosti."

Volivci v 7. volilni enoti so sicer glasovali drugače, kot na ravni države. Po vodilnih Gibanju Svoboda in SDS so na tretje mesto uvrstili SD, sledijo Povežimo Slovenijo, NSi in Levica. A ker se mandati dodeljujejo le strankam, ki presežejo parlamentarni prag, so bili v Volilni enoti Maribor neuradno izvoljeni (zadnji podatek Državne volilne komisije ob 00:15):

  • Gibanje svoboda: Jurij Lep, Tomaž Lah, Andreja Rajbenšu, Lena Grgurevič, Barbara Kolenko Helbl, Rastislav Vrečko in Martin Marzidovšek;
  • SDS: Anton Šturbej, Karmen Furman in Bojan Podkrajšek;
  • SD: Bojana Muršič;
  • NSi in Levica v 7. volilni enoti nista osvojili mandata.