Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

V mariborskem Univerzitetnem kliničnem centru je minuli konec tedna prišlo do novega vdora okužb s koronavirusom. V zadnjih dneh so okužbo potrdili pri 11-ih zaposlenih in enem pacientu. Na oddelku za covid trenutno zdravijo 22 pacientov, dva sta na intenzivni negi. Od petka pa veljajo v ustanovi strožji preventivni ukrepi tako za bolnike kot tudi za zdravstveno osebje.

Strokovni direktor mariborskega UKC-ja Matjaž Vogrin je pojasnil, da so tudi ta konec tedna potrdili okužbe pri zaposlenih in bolniku: «V zadnjih 3 dneh smo imeli dodatnih 11 okužb med zdravstvenimi delavci, od tega smo okužbo potrdili pri 1 zdravniku, 5 medicinskih sestrah in 5 administrativnih delavcih. Dodatno pa smo našli okužbo pri enem pacientu. V karanteni pa je poleg okuženih še 18 zdravstvenih delavcev«.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Trenutno se v mariborski bolnišnici zdravi 22 bolnikov s covidom-19, pripravljajo pa tudi dodatne postelje. Vogrin je dodal, da kadrovskih težav trenutno nimajo, uvedli pa so strožje zaščitne ukrepe za osebje in bolnike. »Tako, da so tudi pacienti čim več časa opremljeni z maskami. Bolniki so, v kolikor to dovoljuje njihovo zdravstveno stanje ves čas v bolniških sobah, teh ne zapuščajo, razen če je to nujno. Seveda pa tudi ne zapuščajo bolnišnice. Prihajalo je namreč do primerov, ko so pacienti, ki so relativno mobilni, prišli do izhoda v bolnišnico in se tam srečali s svojci. To poskušamo preprečit, ker je na ta način velika verjetnost okužbe«.

Za zdravstvene delavce je ob nošenju maske z redkimi izjemami obvezna tudi uporaba zaščitnih očal oziroma vizirja, ki jih morajo po stiku s pacientom razkužiti. Zaposleni v mariborskem UKC-ju morajo upoštevati tudi dodatne omejitve pri prehranjevanju zunaj jedilnice, število prisotnih na sestankih pa je omejeno na minimum.