Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Dvorana gasilskega doma v Radvanju je bila sinoči premajhna za vse, ki so se želeli udeležiti pogovora s predstavniki Mestne občine Maribor o najbolj perečih težavah v kraju - načrtovanem preoblikovanju pošte v Pohorski ulici in o problematiki padavinskih vod. Po dveh urah vroče razprave so se razšli brez konkretnih obljub in rešitev, a z obvezujočimi sklepi. Od občine zahtevajo takojšnje in odločnejše ukrepanje tako glede ohranitve poštne poslovalnice v kraju kot tudi ureditve odvajanja padavinskih voda, ki kraju in ljudem povzročajo veliko preglavic in škode.

Okoli 170 krajanov Radvanja, ki so sinoči do zadnjega kotička napolnili dvorano gasilskega doma, je bilo enotnih, da pošte ne dajo. V razpravi niso skoparili s kritikami na račun mariborske občine, da stori premalo, da bi pošta v kraju ostala oziroma, da bi jo v najslabšem primeru kot pogodbeno pošto prevzel Turistično informacijski center, ki naj bi ga po predlogu krajanov občina pod okriljem Zavoda za turizem v ta namen odprla pod vznožjem Pohorja.

Še bolj burna razprava pa se je vnela glede problematike odvajanja meteornih vod. Sodu je izbil dno dopis, ki ga je komunalno podjetje Nigrad poslalo Radvanjčanom, da padavinskih vod s svojih parcel ne smejo več spuščati v kanalizacijsko omrežje. Krajani zahtevajo preklic obvestila: "Mi smo pripravljeni za sodelovanje, ampak ne na način, da gremo do absurda in da se od nas zahteva nekaj, kar mi nismo dolžni narediti."

Občino so pozvali, da nemudoma začne reševati problematiko meteornih vod brez dodatnih stroškov za krajane. Zgradita naj se zadrževalnik vode v Pohorski ulici in razbremenilnik ob Pekrskem potoku, prav tako pa v kraju ne bodo dovolili načrtovanih novogradenj, ki bi dodatno obremenile kanalizacijski sistem: "Po eni strani trdijo, da je premalo pretočna kanalizacija, po drugi strani pa dajo dovoljenje, da se gradijo cela naselja, ki bodo vsa priključena na to kanalizacijsko omrežje."

Sinočnji sestanek s predstavniki občine in Nigrada Radvanjčanov ni pomiril, zato bodo zahtevali sklic zbora krajanov.