Foto: Radio Maribor/Tomaž Ajd
Foto: Radio Maribor/Tomaž Ajd

Krajani Pragerskega so skrajno nezadovoljni in zaskrbljeni ob informacijah, da je dolgo pričakovani projekt ureditve Nadgradnje vozlišča Pragersko z izgradnjo podvoza Pragersko ponovno ogrožen. Čeprav je Direkcija za infrastrukturo že podpisala pogodbo za izvedbo del, ki bi se morala začeti v preteklem letu, se začetek izvedbe naložbe zamika zaradi zapletenih postopkov pri pridobitvi okoljevarstvenega soglasja. Predstavniki Krajevne skupnosti Pragersko – Gaj in Civilne iniciative so konec januarja vladnim službam poslali dopis z vsebino zahteve za uresničitev projekta in povabilo na zbor krajanov, katerega so izvedli sinoči. Krajani so do zadnjega kotička napolnili kulturni dom na Pragerskem.

Krajani menijo, da Agencija za okolje resno ogroža izvedbo projekta. Povečujeta se namreč tveganje izvedbe in sofinanciranje projekta iz evropskih sredstev. Zbora so se med drugimi udeležili tudi predstavniki Direkcije za infrastrukturo, Ivan Žagar, župan Občine Slovenska Bistrica in Karmen Furman, poslanka državnega zbora, ni pa bilo nikogar z Ministrstva za okolje in prostor in Agencije za okolje. Problematiko je podrobneje predstavil Matej Arnuš, predsednik Krajevne skupnosti Pragersko – Gaj, zbor pa je vodil predstavnik civilne iniciative Andrej Godec, ki je ob koncu povzel tudi sklepe, ki so jih potrdili krajani. Ti med drugim zahtevajo, da jih ARSO o svoji odločitvi do njihovih zahtev obvesti v roku 15 dni: "Krajani smo zaradi takšnega odnosa - neprisotnosti odgovornih z ministrstva za okolje in prostor - in načina dela ogorčeni in jezni."

Tudi Dejan Jurkovič, vodja sektorja za železnice na Direkciji za infrastrukturo, je povedal, da imajo nemalo težav pri pridobivanju okoljevarstvenega soglasja, vlogo so morali že nekajkrat dopolniti.

Problematiko ureditve nadgradnje vozlišča Pragersko z izgradnjo podvoza Pragersko bo v četrtek obravnaval tudi občinski svet v Slovenski Bistrici.