Dom Danice Vogrinec v Mariboru Foto: Radio Maribor
Dom Danice Vogrinec v Mariboru Foto: Radio Maribor

Čas, ko se epidemija umirja, prinaša spremembe tudi v mariborski dom starejših Danice Vogrinec. Med drugim so se odločili tudi za notranje prestrukturiranje doma.

Ker so bili v tem času ena izmed najbolj ranljivih skupin starostniki z demenco, bodo v domu še aktivneje pristopili k nastali problematiki na tem področju. Ker so se čakalne dobe skrajšale, lahko v dom v tem času relativno hitro namestijo starejše z napredovalimi oblikami demence.

Zaradi epidemije koronavirusa v mariborskem domu starejših že dolgo niso nameščali novih stanovalcev. S tem so začeli v letošnjem marcu, ko so znotraj doma začeli s preseljevanjem stanovalcev z namenom, da bi bili ustrezneje oskrbovani. Na varovani enoti, kamor nameščajo tudi starostnike z napredujočo demenco, ki potrebujejo 24-urno oskrbo in zanje ne zmorejo več poskrbeti v domačem okolju, pa so se skrajšale čakalne vrste.

"Nemalokrat vidim, da je kak starostnik zaklenjen v stanovanje tudi po deset ur, dokler se svojci ne vrnejo domov. Medtem pa v domu Danice Vogrinec nudijo dementnim bolnikom poleg strokovnega znanja tudi varno okolje," izpostavlja psiholog v tej mariborski ustanovi Drago Perger.

Ob tem pa se številnim svojcem, ki so razpeti me svojim lastnim življenjem in skrbjo za bolnika z demenco, porajajo dvomi in vprašanja, ali svoje obolele res namestiti na varovan oddelek v dom. Kot pravi Drago Pergar, domsko varstvo ni zmeraj najboljša rešitev, često pa je edina možna. "Ko gledam obremenjenost svojcev, sem prepričan, da je največ izgorelosti in drugih težav prav pri svojcih, ki skrbijo za bolnike z demenco."

V domu tudi nestrpno pričakujejo, da bi lahko kmalu znova zaživeli nekateri njihovi že dobro uveljavljeni programi, ki jih je ustavila epidemija, od skupin za samopomoč svojcem bolnikov z demenco, številnih tematskih delavnic, alzhajmer kafeja in še nekaterih drugih dejavnosti, namenjenih tudi bolnikom z demenco.