Direktor NIJZ Milan Krek. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Direktor NIJZ Milan Krek. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Direktor NIJZ Milan Krek je obiskal mariborski zdravstveni dom in pohvalil organizacijo cepljenja proti COVID-19. Dodal je, da bi lahko kmalu razmišljali tudi o sproščanju ukrepov.

Dobra organizacija cepljenja bo še posebej pomembna v prihodnjih mesecih, ko se pričakuje dobava večjega števila cepiv različnih proizvajalcev in organizacija cepljenja na domu, je povedal Milan Krek.

Kaj prinaša zmanjšana dobava Pfizerja?

Dotaknil se je tudi začasne zmanjšane dobave cepiv podjetja Pfizer in kaj to pomeni za tiste, ki bi morali v prihodnjih dneh prejeti drugi odmerek:

"Za drugi odmerek bomo imeli dovolj, bomo imeli pa nekaj problemov v naslednjem tednu, da ne bomo mogli novih pocepit. Smo pa že v tem tednu dobili 1200 odmerkov Moderne in Moderna 25. januarja ponovno pride v Slovenijo. Pfizer pa je obljubil, da je ta kratek zaplet samo kratek."

Direktor mariborskega zdravstvenega doma Jernej Završnik pa o odzivu na cepljenje:

"Moram reči, da je dober, izjemno dober, in tudi interes starejše populacije je velik za to, da bi se cepili."

Kmalu sproščanje ukrepov?

Poročil o hujših stranskih učinkih za zdaj ni, je še povedal direktor NIJZ in dodal, da se epidemiološka situacija izboljšuje:

"Če bo situacija napredovala tako, kot napreduje v tem trenutku, lahko v naslednjem tednu razmišljamo točno o tem in to bomo tudi naredili: kakor hitro se bo situacija izboljšala v posameznih regijah, bomo tudi tam odpirali šole in vrtce."

Krek poziva k cepljenju v čim večjem številu. Slovenija letos pričakuje okoli 5 milijonov odmerkov, v okviru tega pa dodanih 900 tisoč odmerkov cepiva Pfizer. Še januarja pa pričakujejo odobritev cepiva podjetja AstraZeneca, ki bo omogočilo mobilno cepljenje izven zdravstvenih ustanov.