V času epidemije pripravljajo za socialno ogrožene otroke tople obroke v dveh mariborskih šolah, in sicer v osnovni šoli Franceta Prešerna in Borcev za severno mejo. Dnevno pripravljajo okrog petsto kosil, kar je manj, kot bi glede na socialno sliko pričakovali. Na šolah želijo čim bolje poskrbeti za svoje učence in upajo, da se bodo čim prej vrnili v šolske prostore. Polno zasedeni so tudi odprti vrtci v Mariboru, vendar povečanja števila otrok, upravičenih do nujnega varstva, za zdaj ne pričakujejo.

Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay

V Mestni občini Maribor pripravljajo okrog petsto kosil za socialno ogrožene otroke, pravi vodja kolegija ravnateljev mariborskih osnovnih šol Mojca Kirbiš, ob tem pa razmišlja: "Na primer, z naše šole – osnovne šole Rada Robiča Limbuš - kuhajo za šest otrok, četudi bi bilo do kosil upravičenih 70 do 80 otrok. Mislim, da gre tukaj za težavo, saj se starši zaradi tega počutijo stigmatizirani in potem sami poskrbijo za otroke. Dejansko se kuha manj kosil, kot pa bi pričakovali glede na socialno sliko."

Stanje v mariborskih vrtcih ostaja nespremenjeno; v posamezni skupini je lahko do šest otrok, zmogljivosti pa so zapolnjene. Marjeta Finster iz Urada za vzgojo Mestne občine Maribor:
"Ostajajo odprte iste enote, kot so bile, torej vse uprave javnih vrtcev in štirje zasebni vrtci. Povečanega povpraševanja ne pričakujemo, saj se zapirajo dejavnosti in zato povečanega povpraševanja po varstvu otrok verjetno ne bo."

Poleg uprav vrtcev so odprte še enote Najdihojca, jasli Poljane in enota Lupinice, odprti pa so tudi štirje zasebni vrtci. V javnih vrtcih je v nujnem varstvu 435 otrok, v zasebnih pa približno 55.