Foto: Radio Maribor/SNG MB
Foto: Radio Maribor/SNG MB

Posledice odpovedi prireditev in načrtovanih produkcij že močno občutijo v javnih kulturnih zavodih in nevladnih organizacijah ter samozaposleni v kulturi. V javnih zavodih že ocenjujejo, da bo škoda velika, ustvarjalci v nevladnih ustanovah in samozaposleni v kulturi pa zatrjujejo, da je ogroženo njihovo preživetje in pozivajo vlado, da tudi zanje uvede podobne ukrepe, kot jih je za gospodarstvo in javni sektor.

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor, največji kulturni ustanovi v državi, vse gledališke dvorane samevajo, odpovedane so vse predstave, sodelovanja s tujimi ustvarjalci, prestavljene so tudi načrtovane premiere. Za gledališko hišo, ki je v sanacijskem programu, s prihodkom od vstopnic pa pokriva stroške za nekaj deset zaposlenih, je po dosedanji oceni poslovne škode že za 300.000 evrov. »Tako velik izpad dohodka bo našo hišo zelo prizadel in trenutno še nimamo rešitve. Naslednji teden se bo sestal svet zavoda, ki bo proučil nastale razmere in možnosti za naprej. Čakamo tudi navodila ministrstva za kulturo, glede tega, kako bomo delovali v prihodnjih mesecih«, pravi direktor SNG Maribor Danilo Rošker.

Stroške zaradi odpovedi prireditev ocenjujejo tudi v drugih kulturnih ustanovah - muzejih, galerijah in knjižnicah, ki v skaldu z navodili Ministrstva za kulturo zapirajo vrata. Nevladne kulturne ustanove in samozaposleni v kulturi, ki ostajajo brez prihodka, pa pozivajo ministrstvo, naj s posebnimi ukrepi poskrbi tudi zanje. » Upam, da pričakovani ukrepi ne bodo usmerjeni zgolj v odmik plačevanja davkov, temveč bodo uvedli tudi druge ustreznejše ukrepe, saj gre za izpad dohodkov, ki jih ni mogoče nadomestiti«, pravi umetniška vodja Carmine Slovenice Karmina Šilec.

Samozaposleni v kulturi in umetnosti, ki bodo – kot kaže – ostali brez dela več tednov, opozarjajo, da je zaradi tega dobesedno ogroženo njihovo preživetje.