Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Potrebe po nastanitvah starejših v domsko oskrbo v Lenartu so precejšnje. Ob 165 nastanjenih v tamkajšnjem domu starejših Sv. Lenarta je prosilcev za prosto posteljo ta čas še več kot dvakrat toliko. Medtem pa lani dokončani dom za starostnike Sv. Agata, ki naj bi prve starostnike sprejel pred več kot letom dni, ostaja še vedno zaprt. Kot pojasnjujejo v matičnem domu Sv. Lenarta, imajo nekaj sob rezerviranih za potrebe rdeče cone, del prostorov pa je do nedavnega najemalo ministrstvo za zdravje za karanteno.

Vida Voršič čaka na prosto posteljo v domu za svojo 81-letno mamo že dve leti. Začasno rešitev je bila v tem času zaradi napredovane demence prisiljena poiskati v domu čez mejo: "Nenadoma se ji je stanje poslabšalo in v danem trenutku nisem imela kam drugam, kot da mamo dam na Hrvaško. To predstavlja ogromne težave. V teh dveh letih se vozim dvakrat tedensko. Bistvo je, da bi si želela, da jo pripeljem domov."

Podobnih družinskih stisk in zgodb je med čakajočimi na prosto posteljo v domu starejših gotovo še veliko, priznava direktor matičnega doma Sv. Lenarta Zlatko Gričnik ob ogledu na zajeten čakalni seznam: "Trenutno imamo na čakalni listi 308 prosilcev za stanovanjski bivalni del in 46 za varovani oddelek. Skupaj potem 354 vlog."

Del stisk bi zagotovo lahko rešili z nastanitvami v bližnji nov dom Sv. Agate, ki bi stanovalce po načrtih moral sprejeti že aprila lani, a je epidemija prekrižala načrte in dom do danes ne služi svojemu namenu. Na vprašanje do kdaj še tako – direktor doma Gričnik odgovarja: "Naša odločitev je, da ko bo epidemija končana, bomo mi tam začeli sprejemati predvsem v spodnjem delu- to sta dve bivalni skupini po 12 stanovalcev. To predvidevamo da bo tam nekje z junijem, julijem."

V domu, ki je posebej prilagojen za nastanitev oseb z demenco, je prostora za 70 stanovalcev.