Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Pred smučišči na Mariborskem in Ruškem Pohorju so velike spremembe. Mariborska občina in slaba banka sta sklenili dogovor o rešitvi spora glede lastništva pohorskih žičnic iz stečajne mase Športnega centra Pohorje. Občina ob tem predvideva prenos upravljanja smučišč s podjetja Marprom na Športne objekte Maribor.

Jabolko spora med občino in slabo banko je višina nadomestila, potem ko je občina žičnice na Mariborskem Pohorju, vključno z gondolo, izvzela iz stečajne mase. Njihova vrednost je bila ocenjena na skoraj 14 milijonov, končni dogovor predvideva občinsko odškodnino v znesku šest milijonov, Marprom pa bo za milijon in pol odkupil še žičnice na Arehu, ki v desetih dražbah niso našle kupca. Direktor Bernard Majhenič:

"Infrastrukturno je to zelo pomembno za izvajanje dejavnosti v prihodnje, v prvi vrsti pa se bo Marprom rešil težav, ki jih je imel vsa ta leta kot najemnik teh naprav. Onemogočeno je bilo vsakršno investicijsko vlaganje v areški del."

Ob tem dobiva novo vlogo izgubarska organizacija Športni objekti Maribor, ki jo bodo mestni svetniki v ponedeljek predvidoma spremenili iz javnega zavoda v d. o. o. Podžupan Samo Peter Medved:

"Želeli bi napovedati preoblikovanje Marproma, predvsem ločitev javnega prevoza od dejavnosti športa, kjer bi te dejavnosti združili pod novim podjetjem Šport Maribor."

Kot Marprom bi tudi novo športno podjetje postalo del Javnega holdinga, ki je tudi porok odkupa areških žičnic.

Hotela imata novega lastnika

Na pohorskih smučiščih se je zgodila še ena sprememba. Z Družbe za upravljanje terjatev bank sporočajo, da jim je uspelo prodati hotela Bolfenk in Videc v neposredni bližini mariborskih smučišč, katerih upravljanje so si več let podajali različni najemniki.

Hotela je kupilo mariborsko podjetje Kačar-Mont, ki ima v lasti tudi mariborski hotel INN.

Kupec o načrtih za zdaj molči, zneska kupnine ne razkrivajo.