Zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa in zaradi potrebne samozaščite zaposlenih in pacientov so Lekarne Maribor včeraj spremenile delovni čas nekaterih enot, tri pa so trenutno zaprte.

Lekarne Maribor so v nekaterih enotah spremenile oz. skrajšale delovni čas. Mariborčanom in okoličanom želijo tako zagotoviti nemoteno preskrbo z zdravili ves čas boja proti koronavirusu, pojasnjuje direktor Lekarn Maribor Albin Turk: »Skrajševanje delovnega časa namreč pomeni, da imamo vedno v pripravljenosti ustrezno število farmacevtov, ki lahko kadarkoli gredo na delo, glede na potrebe. Gre torej za preventivo, ki se bo na dolgi rok zagotovo izkazala kot pravilna.« Nekaj farmacevtov je torej doma, pod strogimi pravili, da bodo ostali zdravi in lahko šli na delo, ko bo to najbolj potrebno.

Delovni čas se lahko iz dneva v dan spreminja, glede na razmere, povezane z epidemijo, zato naj občani redno spremljajo, kdaj so Lekarne Maribor odprte – to je objavljajo na njihovi spletni strani, še pravi Turk.

Lekarni na Gosposvetski cesti v Mariboru in Kamnici sta preventivno zaprti zaradi potrjene okužbe pri medicinski sestri iz zdravstvenega doma, ki bi se lahko v prejšnjih dneh zadrževala v teh enotah. Po potrditvi, da zaposleni v lekarnah niso okuženi, bodo ti dve lekarni po potrebi odprli, dodaja Turk in pojasnjuje, zakaj so zaprli še Lekarno Center: »Ta lekarna je v pripravi, v izolaciji, in služi kot rezervna lekarna, če se bo pokazala potreba, da bo kakšno lekarno v centru mesta potrebno zapreti. Zato bomo lahko imeli to lekarno v tistem trenutku odprto.« Gre torej za čisto, neokuženo lekarno, ki je v pripravljenosti. V tem trenutku ni potrebe, da bi bila odprta, še poudarja sogovornik.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Dobava zdravil za zdaj poteka povsem nemoteno, le pri dobavljivosti zaščitnih mask beležijo težave. A pričakujejo, da se bo to kmalu uredilo, saj je Ministrstvo za zdravje zagotovilo, da v Slovenijo prihaja večja količina mask. Razkužilo je po lekarnah na voljo v manjših količinah, tudi v tem primeru so dobave neredne. Toda položaj naj bi se v prihodnje izboljšal, če ne bo težav pri dobavi etanola, ki je osnovna surovina za izdelavo razkužil.