V Letalskem centru Maribor zaradi vseh težav napovedujejo, da bodo pravico iskali na sodišču. Foto: BoBo
V Letalskem centru Maribor zaradi vseh težav napovedujejo, da bodo pravico iskali na sodišču. Foto: BoBo

V Letalskem centru Maribor opozarjajo na težave, ki jih imajo, odkar je upravljanje sosednjega letališča Edvarda Rusjana prevzela državna družba DRI. Marca lani so namreč obratovalni čas mednarodnega letališča skrajšali, Letalskemu centru Maribor pa so za nameček letenje začeli zaračunavati. V najstarejšem letalskem klubu v Sloveniji so prepričani, da to ni v skladu s pogodbo, ki so jo z mariborsko občino podpisali leta 1974 ob začetku gradnje letališča Edvarda Rusjana in se bojijo, da bo to ogrozilo njihov obstoj.

Pogodba o pravicah in dolžnostih med gradnjo in po izgradnji letališča Maribor iz leta 1974 določa, da lahko Letalski center Maribor brezplačno uporablja vzletno-pristajalno stezo mariborskega letališča, ki je zraslo v njihovi soseščini. Predsednik Letalskega centra Filip Tobias: "Nam je bilo zagotovljeno nemoteno sožitje na letališče, ki je pogodbeno definirano v smislu nemotenega letenja in seveda brezplačnega letenja."

A ministrstvo za infrastrukturo pogodbe, sklenjene z mariborsko občino, ne razume kot zavezujoče. DRI je tako avgusta lani Letalskemu centru začel zaračunavati letenje z mariborskega letališča: "Dobili smo račun za mislim da 65 tisoč evrov, ki smo ga zavrnili, DRI je sprožil izvršilni postopek in sedaj smo v pravdi."

Kot pravi vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za letalski in pomorski promet na infrastrukturnem ministrstvu Srečko Janša, je to v skladu z evropsko zakonodajo, ki od upravljavca letališča terja, da vse uporabnike obravnava enakopravno, oziroma da "vsem uporabnikom na enak način zaračunava storitve."

Tudi rešitev, da bi obratovanje letališča Edvarda Rusjana v času, ko tega ne počne upravljavec, zagotavljal Letalski center Maribor, za ministrstvo ni sprejemljiva: "Glede na to, da mora upravljavec letališča stalno izpolnjevati določene pogoje glede varovanja in varnosti."

V Letalskem centru Maribor zaradi vseh težav napovedujejo, da bodo pravico iskali na sodišču. Na mariborskem letališču so sicer lani prepeljali okrog 5 tisoč potnikov, državo pa je upravljanje letališča stalo dober milijon evrov.