Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Doživljajsko igrišče je nestandardno igrišče, prvo tovrstno v Sloveniji. Otroci v njem ustvarjajo z naravnimi materiali, gradijo različne objekte, izdelujejo lastna igrala, igrajo družabne igre in skrbijo za tamkajšnje zemljišče, rastline in drevesa, pojasnjuje Janez Arh, predsednik Društva Center za pomoč mladim, ki skrbi za Doživljajsko igrišče: "Tukaj imajo otroci možnost se prvič v življenju naučiti varno zabiti svoj prvi žebelj, odžagati svojo prvo desko, nasekati treske,...."

Doživljajsko igrišče, ki je svoja vrata odprlo pred osmimi leti, obratuje trikrat tedensko, vsak torek, četrtek, in petek od 13. do 19. ure. Kot pojasnjuje Janez Arh, je sicer za njimi zanimivo poletje, saj so imeli po zaslugi donatorjev igrišče prvič odprto štiri dni v tednu. "V osmih letih je edina naša šibka točka ta, da ne moremo imeti odprto več kot trikrat tedensko. Kadrovsko preprosto tega ne zmoremo."

Letno beležijo okrog štiri tisoč obiskov. Sicer pa ob osmem rojstnem dnevu pripravljajo to soboto med 11. in 21. uro zabavo s pestrim programom, med drugim bodo otvorili nov oder. »Skupaj z otroki smo pripravili veliko aktivnosti, med drugim plezanje na drevo in lokostrelstvo, možno bo igrati na bobne in slikati na majice. Na voljo bodo tudi japonski meči,« pravi mednarodna prostovoljka programa Erasmus+ Anna Rakoczy s Poljske. Ob praznovanju pa bo na dveh lokacijah, v Doživljajskem igrišču in v Hotelu Draš, potekala donatorska peka palačink. Zbrana sredstva od nakupa palačink bodo namenjena društvu Center za pomoč mladim.