Na Medicinski fakulteti v Mariboru se bo v letošnjem šolskem letu vendarle začel težko pričakovan študij dentalne medicine. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Na Medicinski fakulteti v Mariboru se bo v letošnjem šolskem letu vendarle začel težko pričakovan študij dentalne medicine. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Na Medicinski fakulteti v Mariboru se bo v letošnjem šolskem letu vendarle začel težko pričakovan študij dentalne medicine. Vlada je namreč v minulih dneh sprejela odločitev o financiranju tega prepotrebnega programa, pomembnega za celotno državo in ne zgolj za Maribor, saj bodo tako lahko postopoma zapolnili kadrovske vrzeli na tem področju.

Na Medicinski fakulteti v Mariboru in v mariborskem zdravstvenem domu, kjer so že pred mnogimi leti dali pobudo za ustanovitev študija dentalne medicine v Mariboru, so izjemno zadovoljni, da so se njihova prizadevanja, kljub zamudi, dobro končala. Zanimanje za ta študij je izjemno veliko. "Vlada je potrdila, da bo študij brezplačen in tako dosegljiv vsem slovenskim študentom, ki bodo izpolnjevati pogoje. Vlada se je tudi zavezala, da bo v šestih letih, kolikor traja študij, tega poravnavala v obliki šolnin. Za 20 študentov, kolikor se jih bo sprva lahko vpisalo, bo to znašalo okrog milijon in dvesto tisoč," pojasnjuje bivši dolgoletni dekan Ivan Krajnc.

Pedagoško delo bodo sprva opravljali profesorji mariborske medicinske fakultete, zatem pa strokovnjaki pedagoške fakultete iz Reke in nekateri habilitirani stomatologi, ki so v Mariboru že na voljo, postopoma pa naj bi jih bilo še več. Medtem pa so na mariborski medicinski fakulteti sami poskrbeli za opremo, dobili so tudi veliko donacij. "Uspeli smo pridobiti 52 simulatorjev, ki so potrebni za začetek študija, prav tako smo dobili okrog 20 stomatoloških stolov in 4 rentgenske stomatološke aparate ter še drug droben stomatološki material," pravi profesor Ivan Krajnc.

Tako, da imajo - zaradi dobrih odnosov in sodelovanja s fakultetami iz Finske in Nemčije - za začetek študija dentalne medicine zagotovljeno tudi že vso opremo. Pri študiju bodo mariborski medicinski fakulteti pomagali tudi v mariborskem zdravstvenem domu s svojimi specialističnimi, kirurškimi in drugimi ambulantami, zdravstveni dom pa bo dobil tudi vlogo stomatološkega kliničnega centra.