Prejemnik Borštnikovega prstana Ivo Barišič.Foto: Radio Maribor/Arhiv SNG Nova Gorica
Prejemnik Borštnikovega prstana Ivo Barišič.Foto: Radio Maribor/Arhiv SNG Nova Gorica

57. Borštnikovo srečanje v Mariboru bo med 30. majem in 12. junijem ponudilo bogato festivalsko dogajanje, ki bo oživelo tukajšnje gledališče in celotno mesto.

»Festival občinstvo vabi v gledališke dvorane in na številna druga prizorišča v mestu. Program selimo v mesto, da bi tako bogatili kulturno življenje v mestu«, je dejal umetniški direktor festivala Aleš Novak.

V tekmovalnem programu, ta se bo začel prihodnji četrtek, dan pred slovesnim odprtjem, se bo za festivalske nagrade po izboru selektorice Nike Leskovšek potegovalo kar 16 najboljših predstav slovenskih gledališč, saj se je zaradi epidemije čas njihovega izbora podaljšal na leto in pol. «Tako zgoščeno dogajanje zahteva organizacijske izzive, saj bosta dnevno na ogled kar dve tekmovalni predstavi«, dodaja Novak.

V spremljevalnem programu bo festival ponudil še 13 predstav, tudi nekaj tujih, pogovore z ustvarjalci, koncerte, razstave in druge dogodke. Sklenili ga bodo s slovesno podelitvijo nagrad 12. junija, ko bodo Borštnikov prstan, najvišjo nagrado za igralske dosežke nadeli dramskemu igralcu Ivu Barišiču iz SNG Nova Gorica. Nastopil je v več kot 170 gledaliških uprizoritvah, igralska predanost in odprtost sta najznačilnejši potezi njegove ustvarjalnosti, posebno mesto pa zavzema dramatika absurda, med drugim piše v utemeljitvi nagrade. Barišiča, ki ga širša javnost pozna po številnih vlogah v filmu in na televiziji, ob razglasitvi nagrade ni bilo v Mariboru, saj je na počitnicah v tujini.