Občina Sveti Andraž - gre za majhno občino, v kateri si vsa leta od ustanovitve prizadevajo urejati osnovno infrastrukturo. Foto: Radio Maribor/Estera Korošec
Občina Sveti Andraž - gre za majhno občino, v kateri si vsa leta od ustanovitve prizadevajo urejati osnovno infrastrukturo. Foto: Radio Maribor/Estera Korošec

Slovenske gorice se vse bolj razvijajo in privabljajo mlade ljudi. Tudi v občini Sveti Andraž, ki je bila ustanovljena pred 22 leti, se povečuje število rojstev. Pred dvema letoma so bili celo občina z največjim naravnim prirastom v Sloveniji na tisoč prebivalcev. To potrjuje tudi letošnji vpis v vrtec, ki je rekorden. Sicer pa gre za občino z nekaj več kot tisoč prebivalci, glavna dejavnost pa je kmetijstvo.

Proračun občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah je težak nekaj več kot milijon evrov. S tem denarjem ravnajo odgovorno in preudarno, pove županja Darja Vudler. Gre za majhno občino, v kateri si vsa leta od ustanovitve prizadevajo urejati osnovno infrastrukturo. V središču Vitomarcev je tako v teku obnova cestišča, gradnja pločnikov in kanalizacije ter postavitev javne razsvetljave. Med drugim so letos uspeli obnoviti kletne prostore v občinski zgradbi, za namen enoteke. Ob podružnični osnovni šoli je zaživel športni park.

Prihodnje leto pa bodo začeli graditi tri kilometre dolgo kolesarsko pot v okviru projekta kolesarke po Slovenskih goricah. Vrednost investicije je nekaj manj kot milijon evrov, 750 tisoč evrov pa so uspeli pridobiti s strani Evropske unije. "Cilj tega projekta so dnevne migracije na delovna mesta. Na občini si bomo prizadevali, da bomo občane čim bolj osveščali k uporabi kolesarske poti. V okviru nekaterih projektov smo kupili električna kolesa, s katerimi bi lahko posameznik zelo hitro premagal razdaljo od Vitomarcev do Lenarta," doda županja.

Sicer pa se v zadnjih letih v andraški občini povečuje tudi število rojstev. Po besedah županje se v zadnjih letih število otrok v vrtcu povečalo za dva oddelka. "Letos imamo rekorden vpis v vrtec, in sicer kar 58," pravi Vudlerjeva.

Na občini si med drugim prizadevajo tudi za nove gradbene parcele, ki bodo omogočale gradnjo stanovanjskih hiš in posledično priselitev novih družin.