Foto: Radio Maribor/Zveza prijateljev mladine Maribor
Foto: Radio Maribor/Zveza prijateljev mladine Maribor

Iz mariborskega združenja Rdečega križa so sporočili, da odpovedujejo letošnje letovanje za otroke v Punatu na Hrvaškem. Zaradi grožnje koronavirusa in kompleksnih ukrepov so tveganje ocenili kot preveliko. Priprave na letovanja Zveze prijateljev mladine Maribor pa za zdaj tečejo po načrtih.

Ker se letovanj Rdečega križa v Punatu udeležujejo večinoma otroci z zdravstvenimi težavami in to v večjih skupinah, je tveganje za prenos okužbe veliko, položaj pa še zaostrujejo ukrepi, pravi sekretar mariborskega Rdečega križa Metod Dolinšek: "V kolikor bi do česar koli prišlo, je obvezna karantena na Hrvaškem 14 dni. To bi pomenilo seveda, da bi bili v naših prostorih tako naši delavci kot naši otroci zaprti, zaklenjeni in ne bi jim mogli omogočiti stika s starši, ne bi jim mogli omogočiti počitnic. Skratka, to vse skupaj bi bila zelo ena žalostna zgodba. Zdravstveni dom Maribor je tudi sprejel odločitev, da zdravstvena služba letos ne bo podpirala letovanj v tujini."

Zato razmišljajo, da bi letovišče v Punatu ponudili v najem družinam. Želijo tudi subvencijo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in da bi Zavod omogočil priključitev otrok letovanju Rdečega križa v slovenskem letovišču Debeli rtič.

Avtobusi v Poreč 25. junija

Ob skrbnih pripravah pa se nadaljujejo prizadevanja Zveze prijateljev mladine Maribor za letovanje v Poreču. Če ne bo višje sile, bodo prvi avtobusi odpeljali prihodnji četrtek, pojasnjuje Urša Žiger: "Sledimo pravzaprav vsem predpisom tako našega Nacionalnega inštituta za javno zdravje kot tudi Hrvaškega in se pravzaprav ves ta čas pripravljamo tudi z našo ekipo zdravnikov prostovoljcev. Skupaj z njimi pravzaprav pripravljamo vse ukrepe za varne, predvsem pa tudi dobre in lepe počitnice."
Starše bodo povabili tudi na informativni sestanek. Sicer pa bodo izvedli tudi letovanje na Pohorju. Letovanje želijo omogočiti okoli 1200 otrokom.