Merilni stolp v Kalšah Foto: Radio Maribor/Natalija Sinkovič
Merilni stolp v Kalšah Foto: Radio Maribor/Natalija Sinkovič

Krajani Šmartnega na Pohorju so v nedeljo glasovali o tem, ali naj občina prekliče že izdano soglasje, ki ga investitor Energo Maks iz Slovenskih Konjic potrebuje za pridobitev gradbenega dovoljenja za malo vetrno elektrarno. Večina jih je bila proti preklicu.

Investitor, podjetje Energo Maks iz Slovenskih Konjic, si že od leta 2017 prizadeva pridobiti gradbeno dovoljenje za postavitev vetrne elektrarne v Kalšah, za kar je potreboval tudi soglasje Krajevne skupnosti Šmartno na Pohorju. Ta je junija lani soglasje izglasoval, a je temu nasprotovala skupina volivcev iz tega naselja. Prepričani so, da je nameravana gradnja vetrne elektrarne preblizu naselja oziroma prvih hiš. Na občino Slovenska Bistrica so zato podali pobudo za razpis ljudske iniciative. predsednik vaškega odbora Aleš Frešer, nam je pojasnil, da so z njo želeli preklicati sprejet sklep KS Šmartno na Pohorju, ki pri odločanju ni upoštevala njihovega mnenja in pridobljenih strokovnih priporočil.

Glasovanje o tem, ali naj se prekliče soglasje KS ni bilo uspešno, saj je proti preklicu več kot polovica udeležencev referenduma, pojasnjuje predsednica volilne komisije Janja Smogavec Tkavc: "V nedeljo je bilo v KS Šmatno na Pohorju 828 volilnih upravičencev, glasovanja se jih je udeležilo 428. Od tega so bili 203 za preklic soglasja, 225 pa jih je bilo proti preklicu. Ljudska iniciativa tako ni bila uspešna."

Prebivalci zaselka Kalše so nad izidom ljudske iniciative razočarani, a napovedujejo nadaljnje korake v iskanju pravice za svoj prav.