Od danes je sproščenih še nekaj ukrepov, uvedenih zaradi zajezitve širjenja novega koronavirusa. Med drugimi so vrata spet odprli tudi gostinski lokali, a je strežba omejena na gostinske vrtove in terase, ob tem pa veljajo nekatera pravila. Tako morajo biti mize razporejene med posameznimi strankami na najmanj meter in pol, obiskovalci pa morajo ob uporabi sanitarij oz. notranjih prostorov lokalov imeti pokrit ustni in nosni predel obraza.

Okrog pol desetih so bili vrtovi in terase mariborskih lokalov v središču mesta še precej prazni, a vendarle so nekateri obiskovalci komaj čakali, da jim po dolgem času postrežejo jutranjo kavo, ob spomladanskem soncu. Gostinci so prav tako izrazili veselje, da lahko ponovno delajo, čeravno v okrnjeni obliki in ob upoštevanju varnostnih ukrepov, na katere pa so se dobro pripravili.

»Nabavili smo razkužila, maske, upoštevamo meter in pol razdalje med mizami, za katerimi lahko sedijo le člani istega gospodinjstva,« našteva Katja Šegula iz Patrics Puba, ki je dejala, da danes še ne pričakujejo množice gostov, a upa na najboljše. »Mize smo dali na pravilno razdaljo, zagotovili razkužila in maske za osebje. Ko stranka zapusti lokal, razkužimo mizo,« pa pravi Maruša Fabčič iz lokala Izabela. Prav tako so se dobro pripravili na sprejem obiskovalcev v lokalu Fudo, kjer zaposlena Lota Smodiš izpostavlja, da se bodo navadili na sprejete ukrepe. Veseli jo, da jih je več stalnih strank že klicalo za rezervacijo mize, saj si želijo čim prej obiskati lokal.

Obiskovalci menijo, da so se gostinci na predpisane ukrepe dobro pripravili, prav tako jih večina pravi, da so ukrepi primerni.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal